De Europese Commissie en Raad legden op 25 april een verklaring af in het Europarlement over homofobie in Europa. Het debat leidde tot grote opstand bij de nationalistische UEN-fractie waartoe twee Poolse regeringspartijen behoren en de christen-democraten.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wilde van de Europese Commissie en de Raad weten wat zij gaan doen tegen het homofobe klimaat dat de Poolse regering creëert. Ze wil hierover in Europa een maatschappelijk debat. Ook pleit Buitenweg voor een duidelijke stellingname van alle Europese instellingen tegen homofobie.

Een duidelijk antwoord kwam er meteen van Europees Commisaris Spidla (Sociale Zaken). Hij liet weten dat hij alle instrumenten zal inzetten om de gelijke rechten van alle burgers in de EU te beschermen. Ook een grote meerderheid van het Europees Parlement schaarde zich donderdag achter de resolutie die homofobie in strenge bewoordingen veroordeelt.

Geen homoseksuele leraren
Aanleiding van het debat was een wetsvoorstel dat de Poolse minister van Onderwijs vorige maand wilde introduceren om 'homoseksuele propaganda' op scholen te verbieden. Openlijk homoseksuele docenten zouden dan in Polen ontslagen kunnen worden.

Niet onschuldig
Buitenweg: "In Polen wordt homofobie als het ware door de staat georganiseerd. Leden van de Poolse regering hebben herhaaldelijk homoseksualiteit demoraliserend, pervers en een bedreiging voor de samenleving genoemd. Deze woorden zijn niet onschuldig. Zeker aan de vooravond van Gay Pride parades overal in Europa moeten de Europese instellingen duidelijk stelling nemen voor gelijke kansen."

Gay Pride Warschau
Buitenweg loopt op 19 mei voorop in de Gay Pride-mars in de Poolse hoofdstad Warschau om haar solidariteit te tonen. Ook zal zij deelnemen aan de Gay Pride in de de Letse hoofdstad Riga op 3 juni en de tocht in de Russische hoofdstad Moskou.

Zie ook: