Amsterdam zucht onder de criminele Bulgaren. Sinds Bulgaren geen visum meer nodig hebben om door de Europese Unie te reizen, komen steeds meer Bulgaarse zakkenrollers en foute geldwisselaars naar de hoofdstad, zo meldt politiecommissaris Ad Smit in Het Parool van 15 november. Hij zinspeelt op herinvoering van de visumplicht voor Bulgaren. Dat is een slecht idee.

Uit de Amsterdamse statistieken blijkt dat per jaar zo'n vijftienduizend keer aangifte wordt gedaan van zakkenrollerij. Smit laat weten dat in een half jaar tijd achtendertig Bulgaren zijn aangehouden. Over de achtergrond van andere opgepakte kleine criminelen vernemen we niets. Dat maakt het moeilijk om het probleem van de Bulgaarse criminaliteit in perspectief te plaatsen.

Hoe dan ook, de politie lijkt het probleem op te willen lossen door de visumplicht weer in te voeren. Daarmee slaat zij de plank mis. Vrij personenverkeer is een recht van de Europese burger. Voor de inwoners van voormalige Oostblokstaten, die binnen enkele jaren zullen toetreden tot de EU, heeft dit recht grote betekenis. Want de onvrijheid van het communistische systeem manifesteerde zich met name in de onmogelijkheid om het eigen land te verlaten. De mogelijkheid die de EU de Bulgaren nu biedt om, zonder administratieve belemmeringen, hun mede-Europeanen te leren kennen, is voor hen een zichtbaar teken van vooruitgang. Het perspectief op een betere toekomst is belangrijk voor het publieke draagvlak onder het proces van toetreding tot de EU. Want de Bulgaarse regering zal nog vele, vaak pijnlijke hervormingen moeten doorvoeren om het land de EU te kunnen binnenleiden.
Het welslagen van dit hervormingsproces is van belang voor heel Europa. De uitbreiding van de Europese Unie brengt ook ons meer stabiliteit en welvaart. En wanneer de Bulgaren over enkele jaren de economische en sociale voordelen gaan zien van de aansluiting bij de EU, zullen zij ook weer een toekomst zien in hun eigen land. Minder zwervende criminelen, meer toeristen uit Bulgarije, dat is ook voor Amsterdam aantrekkelijk.

Overigens zal herinvoering van visumplicht vastberaden criminelen er niet van weerhouden om naar West-Europa te komen. Politiechef Smit levert daarvoor zelf het bewijs. Hij meldt dat ook Roemenen bijdragen aan de kleine criminaliteit in Amsterdam. Voor hun land geldt nog steeds de visumplicht. Wie niet eerder is veroordeeld, kan gewoon een visum aanvragen. Met de slimheid die Smit de Roemenen toeschrijft, slagen zij ook voor deze test zonder moeite.

Het opheffen van de visumplicht maakt ongetwijfeld ook voor mensen met criminele bedoelingen het reizen makkelijker. Een heel volk straffen voor deze criminaliteit is echter niet de oplossing. Een hele stad aanzetten tot argwaan tegen Bulgaren evenmin. Waarschuwen voor zakkenrollers is goed, ze oppakken en berechten nog beter, maar laat dat alles dan alsjeblieft ook gelden voor een dief met Nederlands paspoort.

Joost Lagendijk is lid van het Europees Parlement voor GroenLinks
Maarten van Poelgeest is lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor GroenLinks

Links
- Artikel in Het Parool: 'Bulgaren testen criminele repertoire in Amsterdam'