Onderzoek van het CBS toont aan dat grote bedrijven steeds minder belasting zijn gaan betalen in Nederland. Dit stelt Bart Snels in reactie op cijfers die zojuist zijn gepubliceerd. Het CBS stelt vast dat het effectieve belastingtarief van grote bedrijven, het belastingtarief dat bedrijven daadwerkelijk betalen, in de afgelopen tien jaar flink is gedaald, terwijl het officiële belastingtarief gelijk is gebleven. GroenLinks wil dat belastingontwijking door grote bedrijven verder wordt aangepakt en dat het tarief van de winstbelasting niet wordt verlaagd.

Bart Snels: “Door ontsnappingsroutes en handig boekhouden betalen Shell en Philips in Nederland minder winstbelasting dan de bakker om de hoek. Dit terwijl grote bedrijven elk jaar miljardenwinsten boeken. GroenLinks vindt dat ieder bedrijf zijn eerlijke deel moet gaan betalen. Daarom moeten we grote bedrijven nog harder aanpakken op belastingontwijking en mag de winstbelasting niet verder omlaag.”

Het CBS heeft op initiatief van GroenLinks onderzoek gedaan naar de belastingafdracht van grote bedrijven. Tot op heden weigerden grote bedrijven publiekelijk inzicht te geven in de cijfers. Het CBS heeft nu de belastingdruk gemeten van grote bedrijven. Hieruit blijkt dat grote bedrijven nog maar 17% belasting betalen over hun winst, terwijl dat tien jaar geleden nog 23% was. Het officiële tarief bedraagt nog altijd 25%.

In september maakte het kabinet bekend dat het een wetsvoorstel van GroenLinks over belastingontwijking overneemt. Deze wet regelt dat grote multinationals niet langer gebruik kunnen maken van slimme belastingtrucjes om geen winstbelasting te hoeven betalen. Volgens GroenLinks is het nu tijd voor een volgende stap. Dat betekent dat de breedste schouders voortaan de zwaarste lasten moeten gaan dragen.

De politiek verlaagt al decennia de tarieven van de winstbelasting in Nederland. Dit kabinet geeft € 3,7 miljard per jaar uit aan het verlagen van de tarieven. Dat is meer dan we in totaal uitgeven aan ons hoger beroepsonderwijs.

Het CBS rapport is hier online beschikbaar.