Alleen een kabinet van CDA en PvdA doet op dit moment recht aan de wens van de kiezer. GroenLinks vindt het de hoogste tijd dat deze partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Balkenende moet daarom aan de slag om een kabinet met de PvdA voor te bereiden.

Na 11 weken van vruchteloze onderhandelingen blijkt dat CDA en PvdA er op deze manier niet uit komen. Dat is volkomen onverantwoord. Vooral het CDA is daaraan schuldig. Daarom moet nu de politiek leider van het CDA de verantwoordelijkheid krijgen om een kabinet met de PvdA voor te bereiden. Er bestaat geen geloofwaardig en stabiel alternatief voor deze coalitie. Daarom moet Balkenende nu uit zijn schuttersputje klimmen en constructief aan de slag gaan met de PvdA.

Ook bij de vorming van Paars I in 1994 liepen de onderhandelingen volledig vast en ontbrak het aan vertrouwen. Wim Kok kreeg toen de opdracht om een proeve van een regeerakkoord te schrijven voor een Paars kabinet. Vervolgens bleek een coalitie tussen PvdA, VVD en D66 opeens wel mogelijk. Die route moet ook nu worden gevolgd om zo snel mogelijk tot een nieuwe regering te komen. Die regering moet snel tot sociaal verantwoorde oplossingen komen voor de belangrijkste problemen in het land.

Femke Halsema