Op 27 december heeft China de aids- en milieuactivist Hu Jia opgepakt vanwege de ondermijning van het gezag. Het Europees Parlement eist zijn onmiddellijke vrijlating.

Hu heeft last van een aandoening aan zijn lever en het is onzeker of hij in de gevangenis de nodige medische zorg krijgt. Zijn vrouw, de invloedrijke blogger Zeng Jinyan, en hun twee-maanden oude kind hebben huisarrest gekregen. Hun internet en telefoon zijn afgesloten en de ramen zijn geblindeerd , om te voorkomen dat Zeng contact maakt met de buitenwereld. Advocaten kregen Hu niet te spreken, omdat de zaak tegen hem betrekking zou hebben op staatsgeheimen.

Harmonieuze samenleving
Volgens mensenrechtengroeperingen is de arrestatie een volgende stap in het monddood maken van critici van het regime aan de vooravond van de Olympische Spelen. Het lijkt erop dat China de harmonieuze samenleving, die het zegt na te streven, niet wil bereiken door de rechten en vrijheden van burgers te respecteren, maar door andersdenkenden op te sluiten.

Olympische gedachte
Mede op initiatief van de Groene fractie veroordeelt het Europees Parlement de arrestatie van Hu en de schending van zijn rechten. Het roept China op de Olympische Spelen niet te misbruiken als reden om critici op te pakken. In het Olympisch Handvest wordt juist opgeroepen tot het eerbiedigen van universele, fundamentele, ethische principes, zo staat in de verklaring van het Parlement.

Sacharovprijs
Hu Jia was samen met zijn vrouw één van de genomineerden voor de Sacharovprijs, die het Europees Parlement ieder jaar uitreikt aan een prominent voorvechter van de mensenrechten.

Zie ook: