GroenLinks wil met spoed van minister Bot weten waarom beschikbare informatie over CIA vluchten niet met de Kamer is gedeeld. Vandaag blijkt uit een gehonoreerd WOB verzoek van het NRC Handelsblad aan het ministerie van V&W, dat acht van de tien vliegtuigen waarover mensenrechtenorganisatie Human Richts Watch de grootste verdenkingen koestert Nederland hebben aangedaan. GroenLinks vindt dat er nu nationaal een diepgaand onderzoek naar deze vluchten moet plaatsvinden om volledige duidelijkheid te krijgen over mogelijke betrokkenheid van Nederland bij mensenrechten schendingen.

Al eerder heeft GroenLinks opheldering gevraagd over deze zogenaamde CIA vluchten. Zo zijn onze Kamervragen van 19 december 2005 (Kamervraag 756) over een CIA vlucht op Rotterdam Airport nog steeds niet beantwoord. Het is onbegrijpelijk dat de minister over dit gevoelige onderwerp de Kamer geen duidelijkheid verschaft terwijl er wel meer informatie beschikbaar blijkt te zijn.

Is het mogelijk dat deze informatie onder de pet is gehouden om de besluitvorming over de missie naar Uruzgan niet nog verder te compliceren? Wat zijn nu de precieze feiten over deze vluchten? Is de minister bereid dit tot de bodem te laten uitzoeken door een onafhankelijke instantie? Of zal het parlement zelf tot een parlementair onderzoek moeten overgaan? Deze en nog veel andere vragen zullen volgende week in een spoeddebat met de minister aan de orde moeten komen.

Farah Karimi