Sinds deze maand controleert het Voedsel- en Veterinair Bureau van de Europese Commissie in Nederland op naleving van het verbod op de productie en verkoop van de zogenaamde waterkip. In antwoord op een vraag van de Vlaamse europarlementariër Bart Staes van GroenLinks/Groen! spreekt de verantwoordelijke eurocommissaris Kyprianou van ´verachtelijke praktijken´.

"Het is een goede zaak dat de Commissie zo duidelijk haar afkeuring over deze praktijken uitspreekt en het heft in eigen handen neemt. De consument heeft recht op een eerlijk stukje vlees en niet op een waterige hap. Het is toch te gek voor woorden dat je eerst op het etiket moet gaan speuren of er geen water, eiwitten uit slachtafval of andere ingrediënten zijn toegevoegd", aldus Staes.

In 2003 werd bekend dat Nederlandse producenten van kippenvlees op grote schaal kipfilets met water inspuiten om deze zwaarder en malser te maken. Bovendien voegen ze eiwitten afkomstig van slachtafval toe om het water zich beter te laten hechten. Later bleken deze praktijken in meerdere lidstaten voor te komen. Europese wetgeving verbiedt het ´oppompen´ van kippenvlees met water. Aanvankelijk heeft de Commissie de lidstaten gevraagd zelf hun controles op te voeren.

Veerman

De Nederlandse regering was echter als enige Europese regering van mening dat het toevoegen van water toegestaan moest zijn, mits juist op het etiket vermeld. De verantwoordelijke minister Veerman noemde de Europese regelgeving hierover onduidelijk. "De Commissie bevestigt nu dat die regelgeving nooit onduidelijk is geweest. Het Nederlandse Voedingscentrum had eerder overigens al geconcludeerd dat deze praktijken illegaal zijn", aldus Staes.

In zijn antwoord geeft Kyprianou aan dat het Voedsel- en Veterinair Bureau in maart 2005 is begonnen met inspecties in de lidstaten. Onderzoek in documenten van de Europese Commissie heeft ondertussen geleerd dat het hierbij voorlopig om Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaat.