Echelon bestaat, is de conclusie van de tijdelijke commissie Echelon-interceptiesysteem van het EP. Helaas wordt niet glashelder vastgesteld dat de praktijk van Echelon, het massaal en ongericht napluizen van telefoon-, fax- en emailverkeer, in strijd is met het Europees Mensenrechtenverdrag. “Te zwak,” oordeelt GroenLinks Europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

De Groene/EVA fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, heeft daarom een aantal amendementen ingediend op het eindrapport van de tijdelijke commissie Echelon-interceptiesysteem om deze conclusie aan te scherpen. In het rapport moet expliciet vermeld worden dat de werkwijze van Echelon indruist tegen artikel 8, lid 2, het ‘privacyartikel’, van het Europees Verdrag ter bescherming van de rechten van de mens (EVRM) van 1950 is door alle lidstaten ondertekend. Bovendien staan er zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Duitsland satellietantennes die Echelon faciliteren. Dit is onaanvaardbaar en moet veroordeeld en zo snel mogelijk gestopt worden.

De amendementen met de expliciete veroordeling van Echelon als tegenstrijdig met het Europees Mensenrechtenverdrag en de gevolgtrekking voor Duitsland en Verenigd Koninkrijk zijn voor de Groene fractie en ook voor GroenLinks van essentieel belang. “De tijdelijke commissie diende duidelijkheid te verschaffen. De conclusie dat Echelon bestaat is een winstpunt, maar het is te mager. Zonder een daadkrachtige verdediging van de privacy wetgeving, wat zonder de toevoeging van onze amendementen het geval is, kunnen we het rapport helaas niet steunen,” aldus GroenLinks Europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Aangezien de amendementen woensdag 5 september niet zijn aangenomen, heeft de Groenen/EVA fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, tegen de conclusie van het rapport gestemd.

Zie ook het artikel: - Afluisteren inperken (5 juli 2001)

- Dossier Echelon (inclusief verwijzingen naar betreffende stukken)

Integrale tekst van Kathalijne Buitenweg tijdens het debat over Echelon in het Europees Parlement op woensdag 5 september 2001

Buitenweg: "Het is geen geheim, dat de Groene/EVA-fractie een sterker onderzoeksinstrument - een enquête-commissie - wilde inzetten om de waarheid rond Echelon te achterhalen. Maar de meerderheid van het parlement durfde dat niet aan.

Er is wel een tijdelijke commissie ingesteld. En dat is winst. Hoewel een enquête-commissie misschien meer boven tafel had gehaald, kan ik achteraf zeggen dat het niet het gebrek aan feiten is dat mijn fractie heeft teleurgesteld.

Afluisteren kan soms nodig zijn, maar het massaal en ongericht afluisteren van onze burgers en onze niet-gouvernementele organisaties is strijdig met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens - omdat het per definitie niet proportioneel is. Hoewel het EVRM wordt genoemd, staat nergens in de conclusies klip en klaar dat Echelon de burgerrechten schendt. Dit rapport moest duidelijkheid verschaffen.

Er staat ook nergens dat het Verenigd Koninkrijk en Duitsland moeten ophouden met het faciliteren van Echelon. Natuurlijk verandert de wereld niet gelijk, door een stemming in ons Parlement. Maar het is daarom niet onbelangrijk omdat duidelijk genmaakt moet worden wat wij acceptabel vinden en wat niet.

In Nederland komt binnenkort de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in het Parlement aan de orde. Daarin worden Echelon-achtige activiteiten gelegitimeerd. Steeds meer overheden willen de informatieachterstand t.o.v. andere overheden verkleinen, door zelf ook massaal en ongericht af te luisteren. Aan ons de taak dit sneeuwbaleffect te stoppen, door duidelijke politieke uitspraken tegen het schenden van burgerrechten. Anders zie ik geen andere mogelijkheid dan een tegenstem."