Minder tijdverlies in files of openbaar vervoer, schonere lucht en toch voldoende mobiliteit. Dat waren de sleutelonderwerpen tijdens de conferentie Towards Sustainable Urban Mobility op 31 januari. De conferentie met meer dan 150 deelnemers was georganiseerd door Alexander de Roo, in samenwerking met de Europese Commissie.

Bijna alle Europese steden worstelen met dezelfde problemen rond een evenwichtige duurzame ontwikkeling in combinatie met economische ontwikkeling en verbetering van het milieu. Ruimtelijke ordening speelt een belangrijke rol waar het gaat om de (uitbouw) van vervoersmogelijkheden en het verbeteren van leefmilieu en sociaal milieu. Een van de opvallendste verklaringen kwam van de gemeente Leeds: 'Openbaar vervoer en langzaam verkeer wordt bijna overal ondergewaardeerd. Er is een ingrijpende structurele verandering nodig.' Een vertegenwoordiger van autostad-Brussel liet een opmerkelijk geluid horen met de bekentenis dat gratis parkeerplaatsen niet meer van deze tijd zijn.

De Europese Commissie presenteerde op de conferentie de eerste resultaten van het EU-netwerk Land Use and Transport Research (LUTR) die tien onderzoeksprojecten uitvoert. Europa wil de steden loswrikken uit de wurggreep van het verkeer. Duurzaamheid en leefbaarheid zijn de kernwoorden bij de mobiliteitsprojecten van LUTR in een Europese Unie waar nu al ruim 300 miljoen mensen in verstedelijkt gebied wonen zei Eurocommissaris Philippe Busquin.

In de pauze was de prijsuitreiking uitslag van de scholierenwedstrijd die hun toekomstvisie op verkeer en vervoer hadden vertaald in tekeningen. Eurocommissaris Philippe Busquin en Alexander de Roo reikten de prijzen uit aan vier leerlingen van het Institut Notre Dame uit Molenbeek (Brussel). De conferentiedeelnemers uit 22 landen waren zeer tevreden en drongen aan op een jaarlijkse bijeenkomst over sustainable mobility.