Het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks organiseert op 14, 15 en 16 december in nauwe samenwerking met de Heinrich Böll Stiftung (Duitsland) en Agalev (Belgie) een internationale conferentie voor Europese groene denkers en politici.

Thema's die aan de orde komen zijn onder meer: groene politieke en het publieke domein, globalisering, multiculturele samenleving en migratie en de toekomst van Europa.

In het openingsprogramma zullen prominente groene ideologen en politici uit diverse Europese landen debatteren over terrorismebestrijding, de spanning tussen ‘groen’ en ‘sociaal’ en de ecologische schuldenlast. Aanwezigen: Heidi Hautala (Fins Europarlementariër en voorzitter groene fractie in Europees Parlement), Alain Lipietz (Frans voormalig presidentskandidaat en econoom), Chrisje Brants (hoogleraar strafrecht Universiteit Utrecht), Andrew Dobson (hoogleraar Politicologie Keele University UK), Juan Martinez Alier (hoogleraar in de Economische Wetenschappen Universiteit van Barcelona, Spanje) en Paul Rosenmöller (fractieleider GroenLinks). Het openingsprogramma staat onder leiding van Fiona Dove (directeur Transnationaal Institute, Amsterdam).

Oprichting Green Academic Network

Tijdens de conferentie wordt de Green Academic Network ten doop gehouden, een politiek-academische denktank om groene denkers, onderzoekers, activisten en professionals, met elkaar in contact te brengen. Het doel is een continue gedachtenuitwisseling over actuele groene onderwerpen tot stand te brengen tussen academici en politici.

Het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks heeft het initiatief tot de Green Academic Network genomen omdat de behoefte aan een dergelijk (virtueel) netwerk in hoog tempo groeit. De ontwikkeling van het groene gedachtengoed heeft al sinds de jaren zestig (het rapport van de Club van Rome) een enorme vlucht genomen. Nu groene partijen in Europa steeds vaker deelnemen aan regeringscoalities op lokaal en nationaal niveau, wordt veel politieke ervaring opgedaan en neemt de noodzaak van reflectie en verdieping toe.

Aanvangstijd: vrijdag 14 december om 19.00 uur

Adres: Kasteel Vaeshartelt, Weert 9, 6222 PG Maastricht

meer informatie: 030 - 2399900