Als jij en ik braaf belasting betalen, waarom doen multinationals dat dan niet?

Controleer belastingafspraken met 100 grootste multinationals

GroenLinks wil dat de belastingdienst de afspraken tegen het licht houdt die gemaakt zijn met de honderd grootste multinationals. Dat bepleit GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver donderdag in het Tweede Kamerdebat over belastingontwijking. In België concludeerde een speciale eenheid van de belastingdienst na controle van de afspraken met multinationals dat in 2014 ten onrechte 143 miljoen euro aan winst niet werd belast.

Jesse Klaver: “Grote multinationals, zoals Google, Amazon en Ikea zijn in Nederland gevestigd, maar sluizen hun winsten weg om geen belasting te hoeven betalen. Slechts een handjevol belastingadviseurs controleert of de winsten die deze grote bedrijven opgeven wel eerlijk opgegeven worden. België laat zien dat een strengere controle vele miljoenen aan extra belastinginkomsten kan opleveren.”

Grote bedrijven kunnen afspraken maken met de belastingdienst over hun belastingafdrachten. Dat gaat onder andere over de prijzen die bedrijven mogen rekenen voor producten of diensten die worden verleent aan dochterbedrijven in het buitenland. Maar de controle op deze afspraken schiet tekort, vind Klaver.  Hij wil daarom dat de belastingdienst de afspraken van de grootste honderd multinationals tegen het licht houdt en bekijkt of actualisering van die afspraken nodig is.

Jesse Klaver: “Door allerlei constructies betalen grote bedrijven vaak haast geen belasting over hun winst, terwijl burgers en mkb-bedrijven de volle mep moeten betalen. Aan die oneerlijke bevoordeling voor grote bedrijven moet een einde komen, en strengere controle kan daarbij helpen.”