GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is blij dat het Europees Parlement de cosmetica-richtlijn woensdag 15 januari aannam. “Dierproeven worden verboden, gevaarlijke stoffen mag de cosmetica-industrie niet meer gebruiken en allergische stoffen moeten helder op de verpakkingen van shampoo, nagellak en dergelijke staan. Drie maal winst voor de Groenen.”

De Roo: "Jaarlijks vinden meer dan 40.000 dierproeven plaats, dat zijn er 40.000 teveel. Bovendien bewijst de Body Shop reeds 25 jaar dat het mogelijk is cosmetische producten zonder dierproeven te ontwikkelen. Het is dan ook beter laat dan nooit dat de dierproeven uit de schoonheidsindustrie worden gebannen.”

Dierproeven
Voor het testen op oog- en huidirritatie bestaat een goed, erkend alternatief waardoor dierproeven overbodig zijn. Ten laatste in 2009 (zes jaar na de inwerkingtreding van de wet) mag dat dan ook niet meer, zo besloot het Europees Parlement vandaag, woensdag 15 januari. Ook als dat testen buiten de EU is gebeurd, mag die cosmetica na 2009 niet Europa verkocht worden.
Voor testen waar nog geen alternatief voor bestaat, bijvoorbeeld bepaalde giftigheidtesten, mag tot uiterlijk 2013 op dieren worden getest. Een totaalverbod in 2013, zoals vandaag door het Parlement is bekrachtigd, vergroot volgens De Roo de druk op innovatie en ontwikkeling van alternatieve testmethoden door de cosmetica-industrie. De Roo: “Hierdoor zullen dierproeven in werkelijkheid naar alle waarschijnlijkheid eerder stoppen.”

Gevaarlijke stoffen
Ook komt er een verbod op alle allerlei gevaarlijke stoffen in cosmetica. Alle kankerverwekkende stoffen en alle stoffen die gevaarlijk zijn voor de reproductie, oftewel de vruchtbaarheid stoffen zijn vanaf 2009 in cosmetica verboden, zo ook de giftige stoffen.

Allergische stoffen
Veel mensen krijgen dezelfde allergische reacties als jeuk, uitdroging en of uitslag op bepaalde producten. De Roo pleitte voor een verbod op een aantal stoffen die relatief vaak voor een allergische reactie zorgen. "Dat is helaas niet gelukt. Als compromis is er uit komen rollen dat die 26 stoffen duidelijk op de verpakking moeten komen te staan, inclusief de mogelijke bijwerkingen. Unilever heeft daar al op gereageerd dat zij de stoffen dan uit haar producten haalt. Dat betekent in de praktijk dus toch een uitsluiting van die producten."