Dankzij GroenLinks worden zorgbestuurders met riante salarisverhoging op de vingers getikt

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde vandaag de oproep van GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet om zorgbestuurders die er in hun salaris fors op vooruit zijn gegaan stevig aan te spreken.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat maar liefst één op de vijf zorgbestuurders meer verdient dan de Balkenendenorm van 187.000 euro. Bovendien blijkt dat zeven van de vijfentwintig meest verdienende zorgbestuurders er zelfs in salaris op vóóruit zijn gegaan. Volgens GroenLinks is dit de omgekeerde wereld: het salaris van zorgbestuurders in de top moet worden afgebouwd, niet omhoog worden bijgesteld. In 2015 is er een wet aangenomen die stelt dat zorgbestuurders maximaal 187.000 euro mogen verdienen bij de grootste zorginstellingen. Tot 2022 is er een overgangsfase, vanaf 2023 gaat de wet strikt gelden.

Corinne Ellemeet vindt deze salarisstijgingen een zeer ongewenste ontwikkeling. Klaarblijkelijk bouwen deze zorgbestuurders hun salarissen niet uit zichzelf af. Daarom moeten de ministers Bruins en Ollogren in actie komen.

Ellemeet: “Ik ben blij met de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer om de zorgbestuurders aan te spreken op het ongewenste signaal wat van deze loonstijgingen uitgaat. Dit is niet in geest met de wet. Ik verwacht dat zorgbestuurders hun verantwoordelijkheid nemen en hun salarissen afbouwen in plaats van laten stijgen.”