Het Europees Parlement bevestigde vandaag zijn eerdere afwijzing van het voorstel voor een langdurige opslag van dataverkeer. Dit is een belangrijk signaal naar de lidstaten dat het Europarlement de gang naar de rechter niet zal schuwen als de lidstaten hun voorstel toch doordrukken.

Het belangrijkste bezwaar van het Europarlement is dat de bewaarplicht zoals voorgesteld door de lidstaten een zeer grote inbreuk maakt op de privacy van burgers zonder dat de noodzaak daarvoor duidelijk bewezen is. Het opslaan van alle smsjes, emails en telefoontjes van miljoenen Europeanen gaat wel erg ver. Bovendien is het onacceptabel voor de volksvertegenwoordigers dat de lidstaten geen meebeslissingsrecht willen toekennen aan het Europarlement over deze omstreden maatregel.

Voorkeur voor commissievoorstel
De Europese Commissie heeft inmiddels haar eigen wetsvoorstel ingediend over data retentie. Dit is een alternatief voor wat de lidstaten voorstellen. Over het commissievoorstel heeft het Europarlement wél medezeggenschap. Om deze reden geven veel europarlementariërs voorkeur aan de behandeling van dit voorstel boven dat van de lidstaten.

Democratisch recht
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is verre van tevreden. "Natuurlijk is het Commissievoorstel beter omdat daarin het medebeslissingsrecht van het Parlement tenminste erkend wordt. Dat is echter geen gunst om dankbaar voor te zijn, maar een democratisch recht! Onze inhoudelijke en principiële bezwaren tegen dataretentie zijn daarmee geenszins weggenomen."

Gerichte opsporing in plaats van massaal toezicht
Buitenweg vindt dat voor terrorismebestrijding meer geïnvesteerd moet worden in analisten die bestaande informatiestromen beter kunnen beoordelen. Ook moeten veiligheidsdiensten beter met elkaar samenwerken. Ze is niet bereid om in plaats daarvan veel geld te pompen in de opslag van alle telefoonverkeer van de 450 miljoen Europeanen. Gerichte opsporing is beter dan massaal toezicht.

De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming, Peter Hustinx, verklaarde gisteren dat ook het Commissievoorstel in zijn huidige vorm niet voldoet aan privacyeisen.