Het Europees Parlement stemde deze week opnieuw in met steun uit het Europese Globaliseringsfonds voor ontslagen werknemers in de auto-industrie. GroenLinks wil dat de EU richting geeft aan de hulp die zij krijgen bij het vinden van een nieuwe baan. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wil hiervoor een Europees duurzaamheidsfonds oprichten.

Door de financiële en economische crisis verliezen miljoenen Europeanen hun baan. De Europese Unie doet hier iets aan door financiële steun te verlenen bij massa-ontslagen. Zij subsidieert projecten om ontslagen werknemers aan een nieuwe baan te helpen. Het geld hiervoor komt uit het zogenaamde Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering. Dit fonds is oorspronkelijk opgericht voor werknemers die als gevolg van de verplaatsing van bedrijven naar landen met lagere lonen op straat kwamen te staan. De Europese Commissie gebruikt dit fonds nu ook om de iets te doen tegen de werkloosheid die voortkomt uit de crisis.

De auto-industrie is een typisch voorbeeld van een getroffen sector. Door massa-ontslagen bij autofabrikanten klopten verschillende lidstaten bij de Europese Commissie aan voor steun. GroenLinks vindt het een goede zaak dat deze werknemers worden bijgestaan nadat ze plotseling zonder werk zitten. Deze week steunde Marije Cornelissen hun aanvraag dan ook in het Europees Parlement in Straatsburg (zie de video hieronder).

Het is alleen onvoorstelbaar dat deze steun gegeven wordt zonder dat de Commissie daarbij rekening houdt met de achterliggende redenen voor de massa-ontslagen en met de toekomstvisie waar bijna de volledige EU achterstaat: we moeten naar een duurzame economie.

GroenLinks wil dat de EU zich niet alleen richt op het bestrijden van de korte termijn werkloosheid die nu in de auto-industrie ontstaat. Laten we het geld uit het globaliseringsfonds niet blind gebruiken om automonteurs terug in de autofabriek te krijgen. De auto-industrie lijdt nu eenmaal aan overcapaciteit. Banenverlies is onvermijdelijk, zelfs als de productie van elektrische auto’s een hoge vlucht neemt.

GroenLinks stelt daarom voor om het Globaliseringsfonds zo snel mogelijk om te vormen tot een Europees duurzaamheidsfonds. Dit fonds moet eraan bijdragen dat werknemers die de dupe worden van massa-ontslagen geschoold worden voor duurzame sectoren met een toekomst. Zo kan de voormalige automonteur zich gaan verdiepen in de techniek van windmolens.

Is het zo eenvoudig om de crisis op te lossen? Natuurlijk niet. De lidstaten hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om de sociale gevolgen van crisis op te vangen. Werklozen hebben recht op een sociaal vangnet en begeleiding naar nieuw werk. Maar een Europees duurzaamheidsfonds is wél een concreet voorstel om richting te geven aan de economie die we willen in de toekomst; een duurzame economie.