GroenLinks roept de Europese Commissie op om de regels voor staatssteun aan woningbouwcorporaties voorzichtiger toe te passen. Bijvoorbeeld in Nederland mogen woningbouwcorporaties met sociale huurwoningen goedkoper bij de overheid lenen, maar de Europese Commissie ziet dit als een vorm van staatssteun en dreigt in te grijpen. De GroenLinks-Europarlementariërs tekenden donderdag daarom een schriftelijke verklaring waarin het Europees Parlement zich verzet tegen de te strenge beperkingen die de Europese Commissie oplegt aan landen om hun sociale woningbouw te organiseren.

Marktwerking

GroenLinks vindt dat de definitie van sociale woningbouw als dienst van algemeen belang, die staatssteun mag ontvangen, ruimer gedefinieerd moet. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen: "We moeten ons actief mengen in het debat over wat de Europese Commissie als algemeen belang definieert. Anders lopen we het risico dat diensten met een sociale functie door het te hardhandig opleggen van marktwerking aan kwaliteit verliezen."

Inkomensgrens voor sociale woningbouw

In Nederland leidden de regels eerder al tot ophef toen de Nederlandse regering met de Europese Commissie de afspraak maakte dat sociale woningbouw alleen mag worden toegewezen aan bewoners met een inkomen onder 33.000 euro per jaar. "Die inkomensgrens is te streng”, stelt Cornelissen. “Hierdoor komt een grote groep huurders met inkomens net boven de 33.000 euro per jaar in de problemen omdat er te weinig betaalbare huisvesting aanwezig is.”

Nederlandse hervorming van de woningmarkt

De Europese Commissie vindt dat de diensten van algemeen economisch belang zoals de sociale woningbouw alleen uitgezonderd zijn van concurrentieregels als ze ten goede komen aan achterstandsgroepen. Maar GroenLinks vindt dat de Europese Commissie hiermee onvoldoende rekening houdt met de specifieke situatie van individuele landen. “De te strenge toepassing van concurrentieregels is een te grote schok voor het sociale huurstelsel in Nederland. Oneerlijke staatsteun moet worden aangepakt, maar in dit geval komen 43.000 huishoudens in Nederland in moeilijkheden. Dat kan niet de bedoeling zijn van het Europees concurrentiebeleid. Overigens is dit wel een signaal van de Europese Commissie dat de woningmarkt in Nederland op de schop moet, maar daar lijkt de regering voorlopig niet aan te willen," aldus Cornelissen.