De Geus deed gisteravond het onzalige voorstel om ouders die voor de kinderopvang geen vergoeding krijgen van hun werkgever voortaan alle kosten zelf te laten betalen. Hij wil gedupeerden van onwillige werkgevers niet blijvend compenseren. Dit in tegenstelling tot eerdere plannen in de wet Basisvoorziening kinderopvang.

Ook GroenLinks wil werkgevers prikkelen een bijdrage te leveren in de kosten van kinderopvang. Echter in dit nieuwe voorstel zijn de ouders straks het kind van de rekening. Op het moment dat hun werkgever dwars blijft liggen, komen zij voor torenhoge kosten te staan.

De Geus vindt dat sociale partners in meer CAO’s afspraken moeten gaan maken over kinderopvang. Momenteel kent een derde van de CAO’s die afspraken niet en werkt 20% van de werknemers zonder CAO. Voor ouders die last hebben van onwillige werkgevers springt de overheid nog maar 3 jaar bij. Dit bovenop het derde deel van de kosten die ouders sowieso al moeten bijdragen. GroenLinks pleit al jaren voor goede afspraken tussen sociale partners over kinderopvang. Helaas blijkt steeds weer uit onderzoeken dat die afspraken te vaak achterwege blijven. Daarom vinden wij dat onwillige werkgevers verplicht een derde deel van de kosten voor kinderopvang moeten betalen.

Kinderopvang moet een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid zijn van ouders, werkgevers en de overheid. Door zijn nieuwe voorstel schuift de Geus verantwoordelijkheid af op de ouders die toch al voortdurend te maken hebben met stijgende kinderopvangkosten. Als hij zou kiezen voor een verplichte werkgeversbijdrage van een derde deel van de kosten verdwijnt zijn tekort van 400 miljoen euro als sneeuw voor de zon.

Ineke van Gent

Evelien Tonkens

Den Haag,

29 oktober 2003