Minister De Geus moet aftreden. Herhaaldelijk heeft hij gesteld dat hij de ontkoppeling van uitkeringen en lonen "niet zou meemaken".

Uit het gesprek van vandaag met FNV-bestuurder A. Jongerius blijkt dat de minister de koppeling per 1 januari aanstaande wil loslaten. Hij wil daarvoor de 'Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheid' wijzigen.

Een man een man, een woord een woord

De GroenLinks-fractie is verbijsterd over deze zet van het kabinet. Wij kunnen ons nog steeds vinden in de woorden van minister De Geus zélf: "Ontkoppelen is de bijl aan de wortel van de beschaving." Als hij deze ontkoppeling daadwerkelijk accepteert, is hij volstrekt ongeloofwaardig als minister en als christen-democraat. Er rest hem maar één ding om zijn geloofwaardigheid te herstellen: aftreden.

Ontkoppelen is a-sociaal

Met de voorgestelde ontkoppeling is de solidariteit in het geding. De kloof tussen werkenden en niet-werkenden, welke volgens het SCP in het vandaag uitgebrachte rapport ook de afgelopen jaren is gegroeid, zal hierdoor nóg verder toenemen. De sociale samenhang in Nederland is hiermee in het geding.

GroenLinks zal proberen de minister a.s. dinsdag tijdens het vragenuur (voor zijn laatste optreden?) naar de Kamer te halen.

Ineke van Gent

Den Haag,

4 september 2003