16 voorstellen om werken in de zorg aantrekkelijker te maken.

Een flinke loonsverhoging, asielzoekers toegang bieden tot de arbeidsmarkt, een stagevergoeding voor studenten en werkgevers in de zorg. Dat zijn enkele voorstellen die GroenLinks doet om de personeelstekorten in de zorg te verminderen.

Het gebrek aan verplegenden en verzorgenden, artsen en mensen in de welzijnssector wordt steeds nijpender. Het tekort aan verplegenden en verzorgenden zal bij ongewijzigd beleid in 2004 zijn opgelopen tot maar liefst 44.000. In de sociaal-culturele sector is in de periode 1997-2002 een tekort van 6.000 HBO-gediplomeerden. Honderden extra (tand)artsen zijn nodig de komende jaren.

GroenLinks presenteert in de nota “De krapte te lijf” 16 voorstellen om werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Niet alleen om genoeg mensen te interesseren voor de zorg, maar ook om degenen die er werken te behouden en hen een aantrekkelijke loopbaan te bieden. Want een goede zorg begint bij het investeren in de mensen die er werken.

De voorstellen van GroenLinks:

- het verbeteren van opleidings- en stagevoorwaarden, zoals het bieden van een stagevergoeding voor studenten en een tegemoetkoming in de kosten voor werkgevers;

- het verbeteren van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de zorg, o.a. een betere beloning en meer kinderopvang;

- het aanboren van nieuwe groepen werkers voor de zorg, zoals herintreders (v/m) en asielzoekers in procedure.

Voor het pakket maatregelen wordt een bedrag van 2.3 miljard gulden uitgetrokken.

De volledige tekst van de nota ‘De krapte te lijf’ is te vinden op www.groenlinks.nl onder Tweede Kamer – publikaties.