Dinsdag stemde de milieucommissie van het Europees Parlement over het chemicaliënvoorstel REACH. REACH staat voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen en is bedoeld om Europese burgers te beschermen tegen giftige stoffen in allerlei producten, die onder meer de vruchtbaarheid bij mannen kunnen verminderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat Europeanen tientallen van deze stoffen met zich meedragen. Wetenschappers leggen ook verbanden tussen de aanwezigheid van deze stoffen met allergieën, gedragsstoornissen en kanker.

Voor de stemming presenteerden europarlementariërs Bart Staes van Groen! en Kathalijne Buitenweg van GroenLinks een brochure met als titel 'De redding van REACH'. Op het REACH-voorstel zijn in het Europees Parlement meer dan duizend amendementen ingediend. Tijdens eerdere stemmingen in onder meer de industriecommissie werd het REACH-voorstel danig afgezwakt. Dat betekende een overwinning voor de lobby van de chemische sector, die er alles aan gedaan heeft om het voorstel onderuit te halen.

In de milieucommissie zijn minder parlementariërs gezwicht voor de druk van de chemische industrie. Het voorstel werd in zijn geheel met 40 tegen 21 aangenomen. Volgens Bart Staes is het voorstel versterkt en vereenvoudigd. “Het was een stemming op het scherpst van de snede, een aantal belangrijke principes zijn gehandhaafd. Er zullen minder dierproeven plaatsvinden en de industrie moet schadelijke chemicaliën vervangen door mens- en milieuvriendelijke alternatieven,” aldus Staes. Maar de strijd is nog niet gestreden. Vooral het stemgedrag van de liberalen en de sociaal-democraten blijft ongewis. Tot aan de definitieve stemming door het voltallige parlement in november zal de chemische industrie een nooit geziene lobbymachine in gang zetten om europarlementariërs in hun kamp te krijgen.

De brochure 'De redding van REACH' legt het belang van het wetsvoorstel  helder uit. Burgers worden in de publicatie opgeroepen om hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement via de website www.chemicalreaction.org aan te sporen van REACH een efficient instrument te maken.

Download brochure 'De redding van REACH'