Inenting zonder direct te doden en een reductie van de toegestane duur van het transport van levend vee. Dat was de inzet van de Groene Fractie, waarvan GroenLinks deel uit maakt, in de MKZ-crisis. Europarlementariër Alexander de Roo, die zowel landbouw als milieu in zijn pakket heeft, is teleurgesteld dat de resolutie die donderdag 5 april werd aangenomen op deze punten niet duidelijker is.

GroenLinks Europarlementariër de Roo wil dat er gevaccineerd mag worden om zo de MKZ-uitbraak in te dammen, zonder direct te doden. Het vlees mag binnen een jaar voor eventuele consumptie in Europa gebruikt worden. De Roo heeft namens GroenLinks en de Groene fractie een amendement van die strekking ingediend in het Parlement. Dit amendement is, met een kleine meerderheid van 219 tegen 212 ( hoofdelijke stemming)voor verworpen.

Vanwege dierenwelzijn zijn lange afstandstransporten van vee voor De Roo al jaren een doorn in het oog. GroenLinks pleit dan ook voor een drastische reductie van 30 naar 4 uur van transport van levend vee. Een uitbraak van MKZ zal bij beperking van de reisduur beperkt blijven tot één regio. Het voorstel van het Europees Parlement is uiteindelijk een zeer afgezwakte versie geworden, waarbij wordt aangedrongen 'op een algemene vermindering van het vervoer van dieren'.

De Roo heeft grote kritiek op de opstelling van de Europese Commissie, en met name op verantwoordelijk Commissaris Byrne van Volksgezondheid. Byrne had het initiatief moeten nemen om zeldzame dieren in de natuur te vaccineren, vindt De Roo. Uiteindelijk hebben de landbouwministers Kunast uit Duitsland en Brinkhorst uit Nederland dat initiatief genomen. Ook had Byrne moeten initiëren tot ringvaccinatie rond getroffen boerderijen en het inenten van dierentuindieren. Dat alles heeft Byrne nagelaten. Deze opstelling van Commissaris Byrne noemt De Roo "beestachtig slecht".