Vorige week woensdag presenteerde Stavros Dimas, de milieucommissaris van de Europese Unie, een discussienota over milieubelastingen. Dit Groenboek constateert terecht dat milieubelastingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het afwenden van de klimaatcrisis, maar bevat nog te weinig concrete voorstellen.

Vorige week woensdag presenteerde Stavros Dimas, de milieucommissaris van de Europese Unie, een discussienota over milieubelastingen. Dit Groenboek constateert terecht dat milieubelastingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het afwenden van de klimaatcrisis, maar bevat nog te weinig concrete voorstellen.

 

Een Groenboek wordt door de Europese Commissie opgesteld om het denkproces over een bepaald onderwerp te bevorderen en een raadplegingsprocedure op gang te brengen. Het is dus erg bemoedigend dat de Europese Commissie, zich in het vorige week verschenen Groenboek, positief uitspreekt over milieuheffingen.

 

Het is belangrijk dat de milieuschade die een product veroorzaakt in de kostprijs wordt doorberekend. Zo wordt vervuiling duurder en wordt het aantrekkelijker om duurzaam te produceren. “Ik ben erg blij dat de Europese Commissie groene belastingen erkent als een belangrijk instrument om duurzame productie te stimuleren,” zegt Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks. Wel blijft de Commissie in het Groenboek erg vaag over de daadwerkelijke invoering van dergelijke belastingen op Europees niveau. Ik hoop dan ook dat het Groenboek snel in concrete wetsvoorstellen wordt omgezet.”

 

 

 

 

 

Ecotax
“GroenLinks is al lang voorstander van zogenaamde ecotaxen. Ze zijn hard nodig om Europa te verduurzamen”, aldus Buitenweg. “Het is hoog tijd dat er milieuheffingen komen op kerosine en pesticiden. De Europese minimumaccijns op fossiele (auto)brandstoffen moet omhoog. Zo ontmoedig je het gebruik.”

 

 

 

 

 

Goed voor economie
Vaak wordt gedacht dat de invoering van milieuheffingen slecht is voor de economie. Niets is minder waar. Uit recent verschenen onderzoek van de universiteit van Cambridge blijkt, dat heffingen op energie en CO2-uitstoot een positief effect hebben op de economie. De economische groei neemt erdoor toe, mits de opbrengsten van de milieuheffingen worden gebruikt om andere belastingen te verlagen. GroenLinks wil, naast het ´repareren´ van milieuschade, een belangrijk deel van de opbrengsten uit ecotaxen gebruiken om de lasten op arbeid te verlagen. Dit is gunstig voor werkgelegenheid en economie. Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens dat milieubelastingen de CO2-uitstoot met wel 7% kunnen verminderen in 2012.

 

 

 

 

 

Kopgroep
Veel EU-landen kennen al vormen van ecotax. Om groene belastingen op Europese schaal te kunnen invoeren, is de instemming van alle 27 lidstaten nodig. Een aantal lidstaten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Ierland, vinden het belangrijk zelf over hun belastingstelsel te kunnen blijven beslissen. “Dat maakt het lastig om Europese milieubelastingen in te voeren. Daarom moet de Commissie niet aarzelen om met een kopgroep van bereidwillige lidstaten aan de slag te gaan. Met name als het gaat om het afwenden van de klimaatcrisis, hebben we geen tijd te verliezen”, aldus Buitenweg.

 

Dossier: schone lucht, klimaat en energie