De VVD laat gewone mensen de crisis betalen

“De VVD legt de prijs voor de economische crisis bij de eigen kiezers; de gewone hardwerkende mensen.” Dat zeggen GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema en GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant. GroenLinks toont met simpele rekensommen aan dat een gezin met één modaal inkomen er 9% op achteruit gaat als de VVD-plannen worden uitgevoerd. De hogere inkomens gaan erop vooruit bij de VVD.

“Met de plannen van de VVD krijgt Nederland een Amerikaanse vechteconomie, waarbij de maatschappelijke tegenstellingen snel verscherpen en mensen met een modaal en minimuminkomen het hoofd nauwelijks nog boven water kunnen houden”, zegt Halsema.

Zo verlaagt de VVD de belastingen, maar dat levert een doorsnee gezin weinig op. Het afschaffen van heffingskortingen en het kindgebonden budget en het flink bezuinigen op de zorgtoeslag zorgen ervoor dat hun inkomsten alsnog dalen.

Toekomstperspectief

Bij GroenLinks blijft de koopkracht op peil. De lage en middeninkomens gaan er op vooruit. Een gezin met een modaal inkomen heeft daarom bij GroenLinks 2% meer te besteden. Via een aantal maatregelen krijgen ook kinderen uit arme gezinnen toekomstperspectief.

Verder gaan de gezinnen met bijstand er bij de VVD maarliefst 21% op achteruit in hun inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe meer een gezin inlevert bij de VVD.  De hoogste inkomens gaan er daarentegen op vooruit bij de VVD. Dat komt met name door de hypotheekrente-aftrek en het verlagen van de belastingen met 1%.

Volgens GroenLinks is dat ongehoord. “Deze oneerlijke bevoordeling van de meest bevoorrechte mensen in ons land is pervers. De zwakste schouders moeten de zwaarste lasten dragen”, zegt Sap.

Statistieken op een rij

In de afbeeldingen hieronder staan de inkomenseffecten van gezinnen met verschillende samenstellingen. (De leeftijden van de kinderen zijn aangenomen tussen 12 en 15 jaar.) De onderliggende berekeningen zijn beschikbaar in de bijlage Inkomenseffecten VVD, CDA en GroenLinks voor lage inkomensgroepen (pdf, 106 KB).