EU-lid zijn betekent economische vooruitgang; politieke stabiliteit; mensenrechten; vrij reizen, wonen en werken. Turkije wil graag lid worden van de Europese Unie, GroenLinks wil Turkije een eerlijke kans tot toetreding geven.

Joost Lagendijk en Dogan Gök, de nummers twee en vijf op de GroenLinks-kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen, zwengelen middels een debattour de discussie over eventuele toetreding van Turkije tot de EU aan. Vanavond om 20:00 uur is het debat bij de arbeidsorganisatie Hitib in Amsterdam.

Hervormingen
De toetreding van Turkije is allesbehalve een gelopen race, maar GroenLinks pleit voor een eerlijke kans.  Lagendijk, europarlementariër en sinds 2002 voorzitter van de Turkijedelegatie, prijst de huidige Turkse regering. “Die heeft – zeker in vergelijking met voorgaande Turkse regeringen – enorm veel veranderingen en hervormen doorvoeren. De huidige leiders hebben het voor een deel ook zelf onderdrukking ondervonden. Sommige van hen hebben zelf in de gevangenis gezeten. Ik hoef ze echt niets over hervormingen van de rechtstaat te vertellen.”

GroenLinks heeft zich in het Europees Parlement keihard ingezet voor een eerlijke kans voor Turkije door:
- de andere partijen te overtuigen dat de grootte van Turkije en de islam geen rol mogen spelen
- de Turkse regering aan te moedigen verregaande hervormingen door te voeren
- het Europees Parlement over te halen zich in te zetten voor een volwaardig lidmaatschap

Eerlijke kans
“EU-lid zijn betekent economische vooruitgang, politieke stabiliteit, mensenrechten, vrij reizen, wonen en werken. Als Turkije verder werkt aan het voldoen aan de mensenrechten-criteria, zoals het de afgelopen tijd heeft gedaan, dan verdient Turkije het om over te gaan tot toetredingsonderhandelingen met de EU", aldus Lagendijk. Wilt u ook dat Turkije een eerlijke kans krijgt? Stem dan 10 juni GroenLinks.

Debattour
Er zijn al debatten geweest in Utrecht, Deventer, Enschede, Rotterdam en Den Haag. Op stel staan nog debatten in Amsterdam en Arnhem:
- vrijdag 4 juni, 20.00 uur, Amsterdam
adres: Hitib, Eerste Weteringsplantsoen 2 c
- dinsdag 8 juni, 20:00  uur, Arnhem
adres: Koningstraat 38, Stadhuis (achter de Eusebiuskerk)

 

Links:
- dossier Turkije en EU-lidmaatschap
- filmpje Geef Turkije een eerlijke kans