Vanaf 15 juni betalen consumenten geen extra kosten meer en gaan providers onderling minder betalen voor het gebruik van elkaars netwerken. Dinsdagnacht bereikte het Europees Parlement een akkoord met de Europese ministers over het einde van roaming. Europarlementariër Judith Sargentini: “Nu de laatste onderhandelingen zijn afgerond, is het einde van extra kosten voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland definitief in zicht. GroenLinks is blij dat de prijzen omlaag gaan en je eindelijk op vakantie kan zonder bang te zijn voor een torenhoge rekening.”

Het akkoord dat de industrie-commissie sloot, is een belangrijke stap bij de strijd tegen roaming-kosten. Omdat providers onderling minder gaan betalen, is het de verwachting dat ook de abonnementsprijzen uiteindelijk zullen dalen. Het Parlement heeft daarbij veel lagere prijzen afgedwongen dan de Europese Commissie in haar oorspronkelijke voorstel presenteerde.

“Deze maximumprijzen zorgen voor een goede balans tussen lage prijzen voor consumenten, de groeipotentie voor nieuwe providers en investeringen in snel mobiel internet door grote bedrijven.”, aldus Sargentini. Vanaf 15 juni betalen providers maximaal € 7,75 per gigabyte en tot 2022 daalt de prijs per gigabyte geleidelijk naar € 2,50.

Hoewel het hele Europarlement en de Europese regeringen nog formeel akkoord moeten gaan met deze deal, is dit een mooie overwinning voor Europese consumenten. Sargentini: “Een mooi voorbeeld van hoe Europa financiële belemmeringen wegneemt in een steeds mobielere samenleving.”