Het kabinet gaat onderzoeken of en hoe dierenrechten opgenomen kunnen worden in de Grondwet. Dit zegde minister De Graaf vandaag toe op voorstel van GroenLinks. Hiermee wordt de deur opengezet naar een betere bescherming van het welzijn van dieren. GroenLinks is erg blij met deze eerste stap in een fundamentele omslag in de omgang met dieren.

Eerder deze week stelde Femke Halsema voor om dierenrechten te verankeren in de Grondwet. GroenLinks wil dat de overheid de plicht krijgt om zich in te spannen voor bescherming en verbetering van het welzijn van dieren. Met de toezegging van het kabinet is dit een stap dichterbij gekomen. Nog dit jaar zal minister De Graaf aan de Kamer rapporteren.

GroenLinks vindt dat de rechten van dieren thuishoren in de Grondwet. In navolging van Duitsland moet ook Nederland expliciet in de Grondwet vastleggen dat het welzijn van dieren beschermd moet worden. Dit kan door aan artikel 21, dat gaat over de zorg voor het milieu, de zorg voor het welzijn van dieren toe te voegen. Door opname in de Grondwet zijn dieren minder overgeleverd aan de politieke waan van de dag.  De toevoeging van dit zogenaamde sociale grondrecht geeft de overheid een zorgplicht voor het welzijn voor dieren. Wordt het voorstel inderdaad aangenomen, dan moeten dierenwelzijnswetten, als de Gezondheid- en welzijnswet voor Dieren, de Wet op de dierproeven en de Flora- en Faunawet, opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het is onvermijdelijk dat daarmee eindelijk de huidige praktijken van de bio-industrie, dieproeven en jacht op de schop gaan. Legbatterijen, onverdoofde castratie en aangeschoten wild zijn maar enkele voorbeelden van praktijken die wat GroenLinks betreft uitgebannen moeten worden. Daarnaast moet er meer prioriteit worden gegeven aan het handhaven van de (huidige) wetgeving.

Rechtsfilosoof P. Cliteur pleitte eerder voor het opheffen van deze "morele blinde vlek" die onze samenleving kent. GroenLinks hoopt dat met het opnemen van dierenrechten in de Grondwet een eerste stap wordt gezet naar een fundamentele omslag in de omgang met dieren. Femke Halsema roept het kabinet op om met een wetsvoorstel op dit punt te komen.

Artikel 21 van de Grondwet zal naar het idee van GroenLinks als volgt kunnen luiden: "De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu en van het welzijn van dieren".

Femke Halsema