Minister De Geus krijgt een dikke onvoldoende van GroenLinks. Hij heeft niks gedaan om de emancipatie van vrouwen te bevorderen. En hij heeft de verschillen tussen arm en rijk laten groeien. GroenLinks doet bij de begroting Sociale Zaken drie voorstellen om armere gezinnen, kinderen en ouderen financieel te steunen.

Verloren jaren voor de emancipatie
Minister De Geus krijgt een dikke onvoldoende voor zijn emancipatiebeleid. In de afgelopen jaren is de positie van vrouwen verslechterd: minder vrouwen zijn economisch zelfstandig, de arbeidsparticipatie blijft ver achter bij de doelstellingen, vrouwen verdienen minder dan hun mannelijke collega’s, en in de wetenschap en het bedrijfsleven bezetten zij nauwelijks topfuncties. Het is onbegrijpelijk dat deze minister de emancipatie als voltooid beschouwt. In zijn “emancipatierapport” krijgt De Geus daarom een dikke onvoldoende. Tegelijkertijd presenteert GroenLinks een vacature voor de nieuwe minister van Emancipatie: zij (m/v) moet in ieder geval ambitieuzer en daadkrachtiger zijn dan de huidige minister.

Voorstellen voor herstel solidariteit
Daarnaast doet GroenLinks voorstellen voor herstel van de solidariteit in Nederland. Na jaren waarin de verschillen tussen arm en rijk zijn gegroeid, is het tijd om met name de laagste inkomens te laten profiteren van het herstel van de overheidsfinanciën. Er liggen drie amendementen van Ineke van Gent om dat te regelen: Het energie-extraatje van 52 euro niet naar alle huishoudens, maar naar de laagste inkomens. Het extraatje voor de kinderbijslag gaat niet naar alle gezinnen, maar alleen naar die 430.000 kinderen die nu in armoede leven. En het extraatje voor AOW-ers gaat alleen naar ouderen met weinig of geen pensioen. Met deze amendementen krijgen arme gezinnen er 400 euro bij, arme kinderen 290 euro en arme 65-plussers een kleine 100 euro.

Goedkope plannen CDA
Ineke van Gent doet een klemmend beroep op het CDA om het herstel van de solidariteit te steunen. Dat is beter dan het “gratis medeleven” dat jonge gezinnen, arbeidsongeschikten en mensen die met zorgverlof willen, deze dagen voor hun kiezen krijgen. Want het is een goedkope verkiezingsstunt om, na vier jaar van hardvochtige bezuinigingen, de laatste week voor het verkiezingsreces kadootjes aan te kondigen. En bovendien: het grootste deel van de door het CDA beloofde kadootjes geldt niet eens voor 2007. GroenLinks roept het CDA daarom op om kleur te bekennen en de voorstellen van Groenlinks te steunen.

Ineke van Gent