Diks: “Maak Defensie in Friesland twee weken fossielvrij”

Defensie in Friesland moet twee weken lang zonder fossiele brandstoffen gaan werken. In 2018 als Leeuwarden|Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is, wordt in Fryslân de unieke “Elfwegentocht” georganiseerd. Dan zullen tientallen bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, scholen en dorpen twee weken lang zo min mogelijk of liefst geen fossiele brandstoffen, zoals benzine en kerosine, gebruiken. Kamerlid Isabelle Diks wil dat het kabinet bekijkt hoe ook de luchtmachtbasis in Leeuwarden aan dit bijzondere project mee kan doen. Naast bijvoorbeeld experimenten met nieuwe alternatieven voor vliegtuigbrandstoffen, kan ook het defensiepersoneel hieraan bijdragen door zich twee weken lang zonder fossiele brandstof te vervoeren.

Diks: “In 2018 is Leeuwarden|Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa en is heel de regio booming. Hoe mooi zou het zijn, als ook Defensie actief deelneemt aan de projecten, zoals de fossielvrije Elfwegentocht? Door dit project te ondersteunen, draagt Defensie actief bij aan de enorme ambities die Fryslân op het gebied van verduurzaming heeft. Of, zoals we in Fryslân zeggen: it giet oan yn 2018!”

Omdat Leeuwarden|Fryslân in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is, worden meerdere culturele en duurzame projecten uitgevoerd in de stad en de rest van Friesland. Zo ook de Elfwegentocht, waarbij van 1 tot en met 15 juli 2018 veel bedrijven en maatschappelijke organisaties in Friesland proberen zo min mogelijk fossiele brandstoffen uit te stoten. Defensie is met haar Vliegbasis Leeuwarden een belangrijke gebruiker van fossiele brandstoffen.