Mensen kiezen niet lichtzinnig voor een abortus. Vaak hebben zij al een zorgvuldig traject doorlopen, voordat ze met hun vraag bij een arts komen. Voor hen is een verplichte bedenktijd van vijf dagen fysiek en mentaal nodeloos belastend.

De huidige wettelijk verplichte beraadtermijn van vijf dagen doet geen recht aan het individuele traject van mensen. Een meerderheid van de partijen vindt daarom dat mensen zelf – in overleg met de arts – moeten kunnen bepalen hoeveel bedenktijd zij nodig hebben voor abortus. Dat is voor sommigen langer, maar voor anderen ook korter dan vijf dagen.

Uit evaluaties bleek vijftien jaar geleden al dat de vaste denktermijn geen invloed heeft op de zorgvuldigheid van het besluit van de vrouw. En nu in 2020 is de conclusie van de evaluatie hiervan - niet verrassend - hetzelfde.

Sterke stap
De stemming in de Tweede Kamer is een doorbraak, zeggen GroenLinks en PvdA. Dit betekent een extra duw richting het nieuwe kabinet om dit echt te gaan regelen. Daarbij biedt de initiatiefwet van D66 hierover een goede concrete uitwerking.

“Dit is een mooie en sterke stap in het verstevigen van het recht voor vrouwen om zelf op hun eigen tempo en eigen manier keuzes te kunnen maken. Ook zonder de verplichte denktermijn maken zij een zorgvuldige, weloverwogen afweging voor abortus”, zegt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.

“Wat een belangrijke dag. Eindelijk steunt een Kamermeerderheid ons plan om de bedenktijd voor abortus te schrappen. Vrouwen kunnen zelf heel goed beslissen hoeveel bedenktijd ze nodig hebben om tot een besluit te komen”, zegt Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen van PvdA.

Het voorstel van GroenLinks en PvdA kreeg steun van D66, VVD, SP, PvdD, Krol, 50+ en PVV.

Een groeiend plantje

Meld je aan voor updates

Altijd op de hoogte?

Laat hier je e-mailadres achter, dan sturen wij je politieke updates van GroenLinks en Jesse Klaver. Je kunt je altijd weer afmelden.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.