SGP-Kamerlid Chris Stoffer en GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug willen dat het taboe op miskraam en doodgeboorte in Nederland wordt doorbroken. Zij deden hun voorstel vandaag tijdens de behandeling van de Wet Betaald ouderschapsverlof in de Tweede Kamer. Eerder al vroegen zij om onderzoek naar ruimte voor rouw op het werk. Dit onderzoek gaat binnenkort van start, liet de minister weten. Hierin zal ook verlof na miskraam of doodgeboorte worden meegenomen. 

De Kamerleden verwijzen voor hun plan naar Nieuw-Zeeland. Daar nam het parlement recent een wetsvoorstel aan waarin wordt geregeld dat ouders bij miskraam of doodgeboorte drie dagen doorbetaald verlof krijgen.

“Een hele goede stap. Laten wij daar een voorbeeld aan nemen”, aldus de politici.

Impact
Senna Maatoug (GroenLinks): “Het verliezen van je kind door doodgeboorte of een miskraam heeft vaak een enorme impact op het leven van ouders. Mensen die dit overkomt, durven dit vaak niet bespreekbaar te maken. Ze houden het voor zichzelf. Daarom krijgen zij niet de juiste hulp, en kunnen werkgevers hier niet goed op inspelen. Daarom is het goed als het kabinet zich inspant om meer aandacht te besteden aan dit onderwerp.”

Chris Stoffer (SGP): “Naast de mooie momenten in het leven moeten we in onze verlofregelingen meer oog hebben voor de donkere en droevige kant die er ook is. Een zwangerschap die onverwacht eindigt in een miskraam of een kindje dat dood wordt geboren heeft een enorme impact op ouders. Bij zo’n ingrijpende gebeurtenis wil je niet meteen weer op de bouwplaats of op kantoor verwacht worden. Eerst moet dit hevige verdriet enigszins een plaatsje krijgen. In Nederland hebben we hier nu onvoldoende voor geregeld. Ouders melden zich soms ziek omdat ze anders alweer aan het werk moeten.”

 

Jesse Klaver in gesprek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.