De vervuiling van de Waddenzee draagt mogelijk bij aan de recente sterfte van zeehonden. Dat zegt althans viroloog prof. A. Osterhaus, die onderzoek doet naar de dode dieren. GroenLinks heeft staatssecretaris Faber om opheldering gevraagd en pleit voor een onderzoek.

Viroloog Osterhaus deed eerder onderzoek naar de sterfte van zeehonden eind jaren '80. Ook toen opperde hij een verband met vervuiling van de Wadden met o.a. pcb's. Uit onderzoek van de eerste dode dieren lijkt er ook nu een verband te zijn met vervuiling van de Waddenzee. GroenLinks wil van staatssecretaris Faber van Natuurbeheer weten of dit verband er is, en vraagt haar om onderzoek te doen naar de invloed van vervuiling op de zeehondensterfte.

Daarnaast wil GroenLinks dat de staatssecretaris de gezondheid van de zeehonden voor langere tijd volgt. Omdat de zeehond aan de top van de voedselketen staat, is hij een goede graadmeter voor de gezondheid van de hele Waddenzee. De zeehonden worden al enige jaren op vrijwillige basis gevolgd door zeehondencrêche Pieterburen. GroenLinks vindt eigenlijk dat de overheid dit moet doen, en vraagt Faber hier geld voor uit te trekken.

Arie van den Brand

9 juli 2002