GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo vraagt de Europese Commissie haar verantwoordelijk te nemen met betrekking tot de veiligheid van de kerncentrale in Petten. "Het personeel van die kerncentrale valt onder de Europese Commissie, zij moet dus ook toezien op hun functioneren en wellicht maatregelen treffen."

Vandaag vraagt De Roo opheldering over het controlesysteem van naleving van de veiligheidsvoorschriften van onderzoekskerncentrales. De Europese Commissie is verantwoordelijk voor deze kleinere kerncentrales in de lidstaten die primair gericht zijn op wetenschappelijk onderzoek.

Integrale schriftelijke parlementaire vraag van Alexander de Roo aan de Europese Commissie

Datum: 6 februari 2002

Betreft: Veiligheidsproblemen kernreactor Petten

Tekst: Is de Europese Commissie op de hoogte van de volstrekt onverantwoorde manier waarop het personeel van de kernrector in Petten omgaat met de veiligheid van deze kleine kerncentrale?

Er is ongeautoriseerd door het eigenzinnige personeel een noodstop gemaakt om het noodsysteem te testen volgens De Volkskrant van 6/2/2002. Dit personeel is in dienst van de Europese Commissie.

Voert de Europese Commissie wel onafhankelijk, onaangekondigd inspecties uit op de naleving van de veiligheidsvoorschriften? Zo ja, hoe vaak en worden de bevindingen gepubliceerd op het internet?

Zo nee, is het niet hoog tijd om zulke onafhankelijke inspecteurs in te zetten om de naleving van de veiligheidsvoorschriften te waarborgen in Petten, maar ook elders in Europa.

Is de Europese Commissie bereid om personeel dat niet naar behoren heeft gefunctioneerd wat betreft de veiligheid te disciplineren en eventueel te ontslaan?