Kathalijne Buitenweg is van oordeel dat het ongericht afluisteren van datacommunicatie zoals dat in het ECHELON netwerk systematisch gebeurt de mensenrechten aantast.

Na hearing over ECHELON:

GROENLINKS: ECHELON TAST PRIVACY VAN BURGERS AAN.

´Het is nu overtuigend bewezen dat Echelon echt bestaat´ aldus GroenLinks Europarlementariër Kathalijne Buitenweg, ´en de Europese Commissie en Raad kunnen het probleem niet langer negeren, maar moeten actie ondernemen.´

De Europese Commissie gelooft het nog niet zo. Commissaris Bolkestein meende gisteren nog dat het bewijs voor het bestaan van Echelon op ´louter geruchten´ gebaseerd is, hij ´handelt alleen op basis van feiten´. Commissaris Bangemann uitte zich enkele jaren geleden in vergelijkbare bewoordingen, maar voegde eraan toe dat ´als zoiets zou bestaan, dan zou het een ernstige zaak zijn.`

Op initiatief van de fractie van de Groenen/ Europese Vrije Alliantie worden op 30 maart a.s de Raad en de Commissie door het EP geïnterpelleerd over Echelon, het wereldwijde spionagenetwerk waar behalve de VS, ook het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada bij betrokken zijn.

Een recente studie van STOA (Scientific and Technological Options Assesment), die vandaag op een hearing in het Europees Parlement uitvoerig werd toegelicht door de opsteller Duncan Campbell, is de directe aanleiding voor deze interpellatie. Deze studie (met als titel "the development of surveillance technology and risk of abuse of economic information") is geschreven in opdracht van het EP en bevestigt wat al langer werd vermoed: het spionage-netwerk Echelon luistert wereldwijd alle e-mail-, internet-, fax-, en telefoonverkeer af. Geen vorm van telecommunicatie is veilig. Uit de studie blijkt dat Echelon al langer dan twintig jaar bestaat en zich in de loop der tijd behalve met militaire, ook met economische en politieke spionage is gaan bezig houden. Binnen Echelon speelt het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol bij het afluisteren van telecommunicatie op het Europese vasteland.

De conclusies van STOA zijn gebaseerd op geheime documenten van de NSA (de Amerikaanse National Security Agency, de kern van Echelon) en op interviews met oud-werknemers van deze organisatie.

Volgens GroenLinks zijn de activiteiten van Echelon een grove aantasting van de mensenrechten in de EU. Het gaat hier om ongericht afluisteren zonder enige vorm van justitiële of politieke controle. Daarnaast loopt het functioneren van de democratie gevaar als het doen en laten van ngo´s, politieke partijen en vakbonden doelwit zijn van dit soort spionage.

GroenLinks pleit daarom voor het vergroten van de reikwijdte van de richtlijn over de bescherming van persoonsgegeven (95/46/EC), die nu alleen van toepassing is op EG-samenwerking in de eerste pijler. Ook de bescherming van gegevens bij politie- en

justitiesamenwerking zou onder deze richtlijn moeten vallen, alsmede de data protectie bij activiteiten van inlichtingendiensten.

Meer over de hearing over echelon te vinden op

Hearing over dataprotectie

Op 30 maart a.s. zal het Europees Parlement op voorstel van de Groene Fractie de Europese Commissie en de Raad nader aan de tand voelen. De Groene Fractie wil ook dat het Europees Parlement een enquetecommissie instelt naar de gang van zaken.