Een halve kolencentrale aan CO2-reductie

Succes voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Vandaag worden er twee voorstellen van de partij aangenomen die gezamenlijk voor 1,5 megaton CO2-reductie zorgen. Ter vergelijking: de kolencentrale op de Maasvlakte stoot jaarlijks zo’n 3,2 megaton uit.

De voorstellen zorgen er voor dat bedrijven vanaf 2020 ledverlichting moeten gebruiken en dat cv-ketels beter ingesteld moeten worden.

GroenLinks Kamerlid Tom van der Lee: ‘Deze maatregelen kosten de overheid niets maar ze voorkomen enorm veel uitstoot. Het is een hele grote stap die we vandaag zetten. En ik ga me hard maken om daar nog veel meer grote stappen aan toe te voegen.’

Verplichte ledverlichting in winkels en bedrijven bespaart bijna een megaton aan CO2, zo rekenden het Planbureau voor de Leefomgeving en Martien Visser, lector Energie & Netwerken aan de Hanzehogeschool in Groningen voor. Op basis van een eigen berekening van GroenLinks levert het beter instellen van de cv-ketel jaarlijks zo’n 0,5 megaton op. Nu worden cv’s in de fabriek ingesteld en dan in huizen geplaatst. Het zou veel beter zijn om de instellingen aan te passen op basis van de locatie. Dat scheelt ook de bewoner veel geld omdat er efficiënter met energie wordt omgegaan.

De opgave voor 2030 is om 48,7 megaton CO2-uitstoot te verminderen bovenop bestaand beleid. 1,5 megaton is  3% van het doel.