Om vervuiling en milieubeschadiging aan het oppervlaktewater te voorkomen is er strenge regelgeving voor het lozen van afvalwater door bedrijven. Uit een onderzoek van Expertisecentrum Rechtshandhaving, gepubliceerd in de Staatscourant van 31 oktober, blijkt echter dat Nederlandse bedrijven die regels massaal aan de laars lappen. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo vroeg de Europese Commissie om opheldering.

Schriftelijke parlementaire vraag

Datum: 5 november 2002

Indiener(s): Alexander de Roo, (GroenLinks) Nederland

Betreft: Lozingen afvalwater in strijd met milieuregels

Tekst:

Slechts 67 % van de Nederlandse bedrijven houdt zich aan de milieuregels met betrekking tot lozingen van afvalwater. Dat concludeert het Expertisecentrum Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie bij een steekproef onder 300 lozingspunten in de industrie, afvalverwerking, op- en overslag en havenontvangstinstallaties. (Staatscourant, 31 oktober 2002).

Als één van de verklaringen, aldus opdrachtgever Rijkswaterstaat, wordt gewezen op het feit dat de financiële nadelen van overtredingen (boetes) simpelweg veel geringer zijn dan de hogere financiële kosten van naleving.

Opvallend is tevens dat het percentage overtreders bij bedrijven met een gecertificeerd milieuzorgsysteem veel groter (63%) is dan bij bedrijven zonder zo'n systeem (24%). Ook gaan grotere bedrijven vaker in de fout dan kleinere.

Is de Europese Commissie met mij van mening dat deze situatie uiterst zorgwekkend is met betrekking tot de kwaliteit van het (oppervlakte)water in Nederland?

Welke maatregelen overweegt de Europese Commissie om het handhavingregime in Nederland te doen verbeteren?