Als het aan de Eurocommissaris van Industrie Verheugen en de Amerikaanse voedsellobby ligt, wordt het verbod op de invoer van chloorkippen vanuit de VS opgeheven. Verheugen wil zo streven naar betere handelsbetrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten. Onacceptabel volgens Bart Staes (GroenLinks/Groen!).

Het importverbod dat in 1997 werd ingevoerd, is bedoeld om de volksgezondheid te beschermen. De zaak kwam vorige week aan de orde tijdens een vergadering van de milieucommissie van het Europees Parlement.

Europese burger als proefkonijn
De Europese Commissie gaf tijdens de vergadering toe te overwegen om het huidige verbod op het behandelen van kippen met chloorproducten, tijdelijk op te heffen. Na twee jaar zou de weerslag op de volksgezondheid gemeten worden. Staes en vertegenwoordigers van andere fracties reageerden furieus.

"We worden door jullie blijkbaar beschouwd als proefdieren", sneerde Staes in de richting van de Commissie.

"Het is niet omdat commissaris Verheugen zoete broodjes wil bakken met de Amerikanen dat wij in de EU zomaar moeten zwichten en de volksgezondheid in gevaar moeten brengen", reageerde de Britse conservatief Bowis, zelf een voormalig minister van Volksgezondheid.
Staes zwaaide met een gezamenlijke brief ondertekend door verantwoordelijken van de Europese consumentenvereniging BEUC, de Europese boerenkoepel COPA en de Europese milieukoepel EEB. "Uit die brief blijkt dat niemand die maatregel wil", benadrukte hij.

Chloorbehandeling niet effectief
De chloorbehandeling van geslachte kippen is niet efficiënt. Amerikaanse onderzoek toont aan dat 81 procent van de aangekochte braadkippen alsnog campylobacter- en/of salmonellakiemen bevatte.
Staes: "Onze bestaande Europese wetgeving voor de bestrijding van salmonella en andere infectieziektes werkt perfect. De aanwezigheid van salmonella daalde van 6,9 procent in 2004 tot 2,2 procent in 2006. We moeten het slechte voorbeeld van de VS dus niet volgen."

Commissie staat alleen
De milieucommissie van het Europees Parlement is unaniem tegen het opheffen van het importverbod. Overigens zal er binnen de Raad van Ministers van landbouw ook geen meerderheid zijn om het verbod op te heffen. Bart Staes: "Als de Commissie hommeles wil krijgen met het parlement en de Europese landbouwministers dan moeten ze het zelf weten. Het is wel verspilde energie. Want wij hebben in de parlementaire commissie Milieu en Voedselveiligheid niet acht jaar lang sterke voedselveiligheidswetten gemaakt om ze langs een achterdeur te laten uithollen."

Deze week adviseerden ook de voedselveiligheidsdeskundigen van de verschillende lidstaten de Europese Commissie, om het verbod in stand te houden.

Zie ook: