GroenLinks-Europarlementariërs Judith Sargentini en Bas Eickhout zijn tevreden dat de Europese Commissie inziet dat de manier waarop we nu produceren en consumeren onhoudbaar is op de lange termijn. Grondstoffen zoals mineralen, metalen en rubber zijn niet onbeperkt beschikbaar, terwijl de vraag ernaar alleen maar toeneemt. De Europese Commissie presenteerde woensdag een Europese grondstoffenstrategie om de beschikbaarheid van grondstoffen voor de Europese economie veilig te stellen.

Door de economische groei van China, India en Brazilië zal de vraag naar grondstoffen alleen maar toenemen. De vraag naar metalen die gebruikt worden in bijvoorbeeld laptops en mobiele telefoons, zal in 2030 twintig keer groter zijn dan nu.

Voetbalstadions in ruil voor grondstoffen

Een belangrijk deel van de waardevolle metalen en mineralen wordt geïmporteerd uit Afrika. Sargentini: "In de wedren om grondstoffen komt China met het beste bod: wegen en voetbalstadions in ruil voor metalen en olie. Spiegeltjes en kraaltjes. Dat is een kortetermijnstrategie en niet het voorbeeld dat Europa moet volgen."

Sargentini is tevreden dat de Europese Commissie nu erkent dat ontwikkelings- en handelsbeleid een cruciale rol speelt bij import van grondstoffen en vindt dat het beleid daar nu ook daadwerkelijk op aangepast moet worden. "Alleen samenwerking tussen Europese en Afrikaanse mijnbouwbedrijven, waarbij de opbrengst ten goede komt van Afrika leidt tot ontwikkeling van Afrika en grondstofzekerheid voor Europa."

Meer gebruikmaken van recycling

Door de toenemende vraag naar grondstoffen krijgen we volgens Eickhout hoe dan ook te maken met explosieve tekorten. "We moeten onze zucht naar grondstoffen verminderen en veel meer gebruikmaken van recycling." Hergebruik van bijvoorbeeld goud is zeer lucratief. In goudmijnen moet er één ton grond doorgespit worden voor vijf gram goud. Uit een ton elektronisch afval wordt al gauw honderdvijftig gram goud gehaald. Eickhout: "We moeten dus anders naar ons afval kijken, onze afvalbergen zijn de mijnen van de toekomst."

Eickhout vindt dat de Europese Commissie terecht opmerkt dat er nog grote stappen gezet moeten worden om een echte recycling-economie te worden. "Sommige lidstaten lopen nog hopeloos achter met hun afvalbeleid."