Eerlijk kinderpardon

Eerlijkere criteria Kinderpardon

GroenLinks wil dat de criteria voor het krijgen van een Kinderpardon-vergunning nog voor de Tweede Kamerverkiezingen eerlijker worden gemaakt. Linda Voortman hoopt hiervoor steun te vinden bij de linkse oppositiepartijen en de PvdA.

GroenLinks wil dat het meewerkcriterium versoepeld wordt. Dit wordt nu te streng toegepast, waardoor veel kinderen buiten de boot vallen. Dinsdag stuurde staatssecretaris Dijkhoff, in navolging van een motie van GroenLinks, informatie over de toegewezen Kinderpardonvergunningen. Daaruit blijkt dat er minder toewijzingen zijn dan de staatssecretaris eerder aan de Kamer had gemeld (29). Ook blijken in de gevallen waar een Kinderpardon is toegekend andere gronden voor een verblijfsvergunning van toepassing. Eerder berichtte de staatssecretaris dat sinds 1 mei 2013 aan 40 kinderen en 90 gezinsleden een kinderpardonvergunning verstrekt zou zijn. Dit aantal was al bijzonder laag, omdat er tot 1 januari 2016 door 1.360 mensen een aanvraag was ingediend.

“Deze informatie toont dat het Kinderpardon echt een dode letter is. Dit terwijl de regeling bedoeld was om uitkomst te bieden aan kinderen die in Nederland zijn opgegroeid en geworteld. Het is bureaucratische waanzin om de regeling te laten zoals hij nu is,” aldus Voortman.

Zij rekent op steun in de Kamer: “Tot de verkiezingen is er in ieder geval een krappe meerderheid in de Kamer van partijen die zeggen hart te hebben voor gewortelde kinderen. Het is nu tijd om de daad bij het woord te voegen. De kinderen mogen niet langer in onzekerheid zitten.”