Eerlijkere verdeling extra geld kinderopvang

GroenLinks vindt het goed dat Asscher 290 miljoen vrijmaakt voor de kinderopvang. Helaas gaat dit geld nauwelijks naar ouders met een kleine beurs, terwijl zij steeds minder gebruik maken van kinderopvang door de hoge kosten. GroenLinks vindt dat álle ouders moeten profiteren van de verhoging van de kinderopvangtoeslag.

Vorig jaar is het aantal kinderen in de kinderopvang wiens ouders een laag inkomen hebben met 15% gedaald. Ook zijn er minder alleenstaande moeders gaan werken omdat de opvang te duur is. Ouders met een hoger inkomen zijn juist meer gebruik gaan maken van de kinderopvang doordat zij nu meer toeslag hebben gekregen.

Linda Voortman: “Elk kind heeft recht op kinderopvang, los van het inkomen van de ouders. Juist voor weinig verdienende ouders zou een extra financiële ondersteuning goed uitkomen. Het moet voor hun zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt om te werken.”

Een alleenstaande ouder met een minimuminkomen die zijn/haar kind vier dagen naar de opvang brengt gaat er €57 op vooruit, terwijl een gezin met een inkomen van anderhalf keer modaal er €108 op vooruit gaat. Dat is bijna twee keer zo veel. GroenLinks wil daarom dat ouders met een laag inkomen meer toeslag kunnen krijgen. Dat kan door het maximum toeslagpercentage dat voor hen geldt omhoog te brengen, namelijk naar 95% voor zowel één als twee kinderen. Zo gaan de lage inkomens er óók op vooruit.