De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het voorstel van GroenLinks om het wetsvoorstel, waarin zelfstandige ondernemers recht krijgen op een zwangerschaps- en bevallingsverlof, sneller in te laten gaan. De wet wordt nu van kracht op de dag nadat deze in het Staatsblad staat, en niet pas per 1 juli, zoals het kabinet wenste. Kortom, de snelheid van behandeling in de Eerste Kamer is bepalend voor het moment waarop zwangere vrouwen met een eigen bedrijf een beroep op de wet kunnen doen.

Een Kamermeerderheid vond de datum van 1 juli onverantwoord. Gevreesd werd dat zwangere vrouwen die eind juni zijn uitgerekend allerlei toeren zouden uithalen om de bevalling tot 1 juli te rekken. Vrouwelijke zelfstandigen mogen niet de dupe worden van de lange doorlooptijd van de wetsbehandeling.

GroenLinks roept nu de Eerste Kamer - die klaagt over een tekort aan werk - op de wet razendsnel te behandelen. Door een versnelde procedure zou de behandeling voor 1 mei a.s. voltooid kunnen zijn.

Met de wet voert de wet een aangenomen motie van GroenLinks uit. De wet is een grote stap vooruit voor vrouwelijke zelfstandige ondernemers. Vrouwen die voor hun zwangerschap minstens een jaar hebben gewerkt krijgen een uitkering ter hoogte van het minimumloon. Voor degenen die minder hebben gewerkt, is het bedrag afhankelijk van winst en inkomen in het voorafgaande jaar.

Ineke van Gent