Voor het eerst was op 11 juli een Europese ministerraad via een webcast te volgen. In april riep GroenLinks en een meerderheid van het Europees Parlement de Europese Raad op alle vergaderingen openbaar te maken, want de plenaire debatten in het parlement zijn al sinds jaar en dag live via het internet te bekijken.
Volgens GroenLinks kan het uitzenden van de ministervergaderingen de transparantie en de participatie van de burger bevorderen en kan helpen het wantrouwen tegen de EU te verminderen. Veel Europeanen denken - al dan niet terecht - dat veel belangrijke besluiten bekonkeld worden in schimmige achterkamertjes.
Publiek mag meekijken
Op de Europese Top van juni werd door de regeringsleiders besloten enigszins aan het ongenoegen van het Europees Parlement tegemoet te komen. Het Europees Parlement heeft op een aantal terreinen (o.a. milieu, interne markt) medebeslissingsrecht. Als op Europese ministersvergaderingen deze onderwerpen ter sprake komen, dan mag voortaan het publiek (en de europarlementariërs) meekijken via een webcast op internet.
Eerste uitzending nietszeggend
Helaas was de eerste uitzending van de ministers van Financiën geen succes. Te volgen was een nietszeggende discussie over het werkprogramma van het Finse voorzitterschap met veel complimentjes over en weer. Het scherm ging al snel op zwart na het tweede onderwerp op de agenda. Kijkers werden geen deelgenoot gemaakt van hoe de ministers dachten over het Stabiliteitspact en de toelating van Slovenië tot de eurozone, omdat het Europees Parlement hierover geen medebeslissingsrecht heeft. Met andere woorden geen veelbelovende start voor dit initiatief dat toch vooral bedoeld is meer inzicht te bieden in het besluitvormingsproces.
Eigen internettelevisiezender Europees Parlement
In de laatste week voor het reces besloot de begrotingscommissie van het Europees Parlement naast de live webstream van de plenaire vergaderingen een stap verder te gaan met het toepassen van nieuwe mediavormen. Om meer inzicht te geven in de werkzaamheden van de europarlementariërs wordt er geld vrijgemaakt voor het opzetten van een eigen internettelevisiezender. Hierop moeten ook de vergaderingen van de parlementaire commissies te zien zijn naast achtergrondreportages en interviews.
Het Europees Parlement wil daarmee inspelen op de trend vooral onder jongeren die in toenemende mate nieuwe media gebruiken om geïnformeerd te worden over de actualiteit van alledag.
Zie ook: