Het Europees Parlement sprak zich donderdag in een resolutie uit over de situatie in Egypte. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini onderhandelde namens de Groenen over de inhoud. Ze vindt het logisch dat het Europarlement de huidige politieke situatie in Egypte veroordeelt, maar had graag gezien dat de consequenties van deze situatie ook benoemd zouden worden; namelijk dat Egypte langzaam afglijdt naar Mubarak 2.0.

Op 3 juli pleegde het leger in Egypte een staatsgreep om een einde te maken aan de regering Morsi. Het lijkt alsof Europese politici blij zijn dat er hiermee een einde is gekomen aan de regering van Moslimbroeders en daarom een oogje toeknijpen bij de huidige situatie waarin de politieke vrijheden van burgers aan banden worden gelegd en waarbij dagelijks mensen om het leven komen.

Sargentini: "De situatie in Egypte is momenteel uiterst problematisch. Sinds de militaire coup van juli dit jaar zijn er al zeker 1400 mensen omgekomen door politiek geweld. Persvrijheid is een illusie, zie de recente problemen waarin de Nederlandse journaliste Netjes zich bevond die in allerijl het land moest ontvluchten om te voorkomen dat ze zou worden opgepakt."

Heel Europese politici omarmen de nieuwe grondwet die in Egypte werd aangenomen met een opkomst van nog geen veertig procent. Deze nieuwe grondwet geeft het leger ontzettend veel macht en verbiedt religieuze politieke partijen. Sargentini: "Dit zal ertoe leiden dat leden van de moslimbroederschap en Islamisten weer ondergronds gaan net als in de tijd van Mubarak. Hiermee creëer je een tikkende tijdbom."

Donderdag werd officieel bekend dat legerleider Abdel Fattah al-Sisi mee doet aan de presidentsverkiezingen die binnenkort zullen plaatsvinden. Sargentini: "Niets in de huidige situatie wijst erop dat de legertop na de presidents- en parlementsverkiezingen de overgang zullen maken naar een civiele regering waarin burgerlijke vrijheden worden gewaarborgd en waarbij we daadwerkelijk kunnen spreken van een democratie."

De Europese buitenlandsdienst, onder leiding van hoge vertegenwoordiger Ashton, neemt volgens Sargentini onvoldoende afstand van het huidige militaire regime en lijkt de Egyptische legertop te vertrouwen dat het allemaal wel goed komt met de democratie. "Ashton zou haar zorgen uit moeten spreken over het feit dat er momenteel helemaal geen sprake is van een democratische transitie. In plaats daarvan zat ze eind december handjes te schudden met de legerleiders van de coup tijdens haar privé vakantie in Egypte", aldus Sargentini.

Sargentini vindt dit een faux pas en zal schriftelijke vragen stellen aan Ashton, waarom ze dit heeft gedaan en of ze met deze actie de coupleiders legitimatie wil verschaffen.