Te veel jongeren wordt zonder geldige reden de toegang tot het mbo geweigerd. Dat vindt GroenLinks onaanvaardbaar. Vandaag behandelt de Tweede Kamer de wet die het zogeheten toelatingsrecht in het mbo regelt: elke leerling met een diploma op het juiste niveau moet worden toegelaten tot het mbo. GroenLinks is hier warm voorstander van dit toelatingsrecht en pleit voor zo een snel mogelijke invoering. Ook moeten mbo-scholen er alles aan doen om leerlingen die een negatief voortgangsadvies krijgen te begeleiden naar een andere school.

Rik Grashoff: "Wat heel normaal lijkt, geldt niet in het mbo: met een juist diploma op zak kan je zomaar om vage redenen geweigerd worden. Het overkomt jaarlijks vele aankomende studenten. Het wordt hoog tijd dat we zwart op wit zetten dat jongeren met het benodigde diploma worden toegelaten op het mbo."

Naast het toelatingsrecht stelt het wetsvoorstel ook voor om een bindend studieadvies te introduceren voor leerlingen. Dat gaat GroenLinks te ver, omdat studenten na drie maanden van de opleiding al weggestuurd kunnen worden. Daarom heeft Rik Grashoff met PvdA een amendement ingediend om dit bindend studieadvies om te vormen zodat scholen verplicht zijn jongeren een andere opleiding van hun voorkeur aan te bieden, zodat ze niet buiten de boot vallen. Daarnaast moeten opleidingen een schriftelijke waarschuwing geven en kunnen ze pas een advies geven na negen kalendermaanden in plaats van drie.

Grashoff: "Dit amendement is cruciaal. Het kan niet zo zijn dat we een toelatingsrecht voor het mbo introduceren, maar dat we de tegelijkertijd mogelijkheid creëren om via een 'achterdeurtje' weer van studenten af te komen. Geen enkele student mag op deze manier uitvallen in het onderwijs."