In het energieakkoord op hoofdlijnen van de Sociaal Economische Raad (SER) wordt het fossiele bedrijfsleven te veel ontzien. De brief die Minister Kamp naar de Kamer heeft gestuurd bevat een aantal goede maatregelen, maar in de uitwerking van het akkoord zullen flinke stappen gezet moeten worden om de broodnodige trendbreuk naar een duurzame samenleving te realiseren. Dat vindt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Van Tongeren: “Het kabinet blijft op twee gedachten hinken: flink verdienen aan fossiel en aarzelend de eerste tenen in de schone energie. De grootvervuilers wordt niets in de weg gelegd. Je kunt zien dat Bernard Wientjes, als spreekbuis van ouderwetse fossiele bedrijven, een flinke vinger in de pap heeft gehad. Er staan goede en voor de hand liggende dingen in maar een radicale trendbreuk is het nog niet. Veel hangt af van de nadere uitwerking in Augustus.

Met het energieakkoord stelt het kabinet haar toch al beperkte ambitie naar beneden bij. Ook blijft fossiele energie voor grootverbruikers nog altijd fors gesubsidieerd. GroenLinks wil dat groepen burgers die zelf hun eigen schone energie opwekken minder belasting over hun energie betalen dan de grootverbruikers. Dat is nog niet geregeld in het energieakkoord. 

Van Tongeren: "Het is nu aan de onderhandelaars en het kabinet om ervoor te zorgen dat er echt werk wordt gemaakt van een duurzame omslag. Als kenniseconomie en exportland zitten de kansen voor de toekomst van Nederland in duurzaamheid. We hebben een groot gezamenlijk project nodig, zoals de Duitse Energiewende, dat inspireert en echt nieuwe energie geeft."