Twintig procent minder energieverbruik in 2020 in de Europese Unie. Dat is waar Europees Commissaris voor Energie, Andris Piebalgs op mikt met de lancering van een energie-efficiëntie campagne. In totaal moet dit een besparing van 100 miljard euro opleveren.

Laat jij bijvoorbeeld ook altijd je computer of TV in de slaapstand staan? Niet zo slim, want als je alle apparaten uitzet na gebruik kun je tot tien procent op je energierekening besparen. De Europese Commissie heeft een lijst van 14 veel gebruikte elektrische apparaten gemaakt die binnen vijf jaar zuiniger moeten worden, willen ze op de Europese markt verkocht blijven worden. Hieronder vallen onder meer PC's, TV's, kantoorverlichting en airco's. Dit heeft een grote voorbeeldwerking, want ook Amerikaanse en Aziatische fabrikanten moeten aan deze energiezuinige normen gaan voldoen.

Verplichtingen Kyoto
Maar het pakket maatregelen is veelomvattender. Er komen ook strengere bouwvoorschriften voor nieuwe en gerenoveerde huizen met een oppervlakte van minder dan 1000 vierkante meter. Meer dan de helft van de verwarming die in huizen gebruikt wordt, verdwijnt in het luchtledige via muren, plafonds en ramen. Deze verspilling van energie levert een grote bijdrage aan het broeikaseffect. Wil de EU aan de normen van het Kyoto-verdrag voldoen dan moeten naast de industrie ook huishoudens maatregelen treffen. Uit Britse cijfers blijkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks meer CO2 uitstoot dan een middenklasse-auto.

Ook wil de Europese Commissie strengere regels vaststellen voor autofabrikanten. Nieuwe modellen moeten binnenkort standaard voorzien worden van een bandenspanningsmeter. Een correcte afstelling van de bandenspanning leidt al snel tot vijf procent minder brandstofverbruik. Ook automotoren moeten aan strengere CO2-uitstootnormen gaan voldoen.

Dit is nog maar een greep uit de 75 voorstellen die Europees Commissaris Piebalgs heeft gedaan. Piebalgs wil met het actieplan voor energie-efficiënte dat aan de vooravond van de Europese Top in het Finse Lahti is gepresenteerd de energiehonger van de Europeanen stillen.

De toekomst van de energievoorziening in de EU is een van de hoofdthema's voor gesprekken tussen de 25 Europese regeringsleiders in Lahti. De afhankelijkheid van Rusland en het Midden-Oosten en de sterke groei in de behoefte aan energie wereldwijd maakt de Europese Unie relatief kwetsbaar.

Zie ook