De Europese ministers van Energie zijn het niet eens geworden over bindende doelstellingen voor duurzame energie. Dat is een aanfluiting voor het Europese klimaatbeleid, vindt GroenLinks. De komende eurotop moet de geloofwaardigheid van de Europese Unie herstellen.

Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks, wijst erop dat het voorstel van de Europese Commissie – 20 procent duurzame energie in 2020 – al mager was. “De klimaatcrisis vergt een veel ambitieuzere vergroening van onze energievoorziening. Bindende afspraken over de stijging van het aandeel duurzame energie in de energiemix zijn daarvoor onontbeerlijk. Te meer daar de algemene doelstelling voor het klimaatbeleid die de Commissie heeft voorgesteld – 20% minder broeikasgassen in 2020 – ook al niet bindend wordt, en bovendien minstens 10% te laag is.”

Terugfluiten tijdens voorjaarstop
Buitenweg roept de Europese regeringsleiders op om hun energieministers terug te fluiten tijdens de eurotop van begin maart. Die top staat in het teken van klimaat en energie. “De regeringsleiders moeten beseffen dat vrijblijvendheid het recept is voor een mislukking van het klimaatbeleid. De EU loopt voorop in de wereld met de roep om bindende klimaatafspraken. Doe dat dan ook in eigen huis. Anders staat Europa in haar hemd.”

Europarlement wil meer
De regeringsleiders kunnen een voorbeeld nemen aan het standpunt dat het Europees Parlement gisteren heeft ingenomen, vindt Buitenweg. “Een grote meerderheid van de afgevaardigden wil dat de EU zich vastlegt op 30 procent minder broeikasgassen in 2020, ook als andere industrielanden niet meedoen. Daartoe moet het aandeel duurzame energie in 2020 niet 20 maar 25 procent bedragen, en deze doelstelling moet bindend worden. Ook voor andere sectoren moeten er bindende reductieverplichtingen komen. Zo mogen nieuwe auto’s in 2012 niet meer dan gemiddeld 120 gram kooldioxide per kilometer uitstoten. Daarmee keert het parlement zich tegen de tandem van eurocommissaris Verheugen en bondskanselier Merkel, die erin geslaagd is het oorspronkelijke wetsvoorstel van milieucommissaris Dimas te verwateren.”

Energiebedrijven splitsen
De energieministers wezen vandaag tevens het Commissievoorstel voor splitsing van energiebedrijven van de hand. Buitenweg vindt dat de eurotop ook hierop moet terugkomen. “Zolang het oligopolie van grote energiebedrijven zeggenschap houdt over de energienetwerken is van een eerlijke markt geen sprake. Niet alleen consumenten, maar ook de onafhankelijke leveranciers van duurzame energie zijn daarvan het slachtoffer.

Zie ook: