Dat de VS nog steeds de doodstraf voltrekt is al erg genoeg, maar uiteindelijk een zaak van het Amerikaanse volk. Maar het energieplan van Bush, meer olie, meer kolen, meer gas en meer kernenergie is de doodstraf voor de hele aarde,” meent GroenLinks Europarlementariër Alexander de Roo.

Van de Europarlementariërs heeft vijfennegentig procent zich uitgesproken voor het ratificeren van het Kyoto protocol, ook als dat zonder de Verenigde Staten is. De Roo: “De opdracht aan de regeringsleiders ook op de top van Göteborg is: maak president Bush onomwonden duidelijk dat het onverantwoordelijk is om zich buiten het Kyoto Protocol te plaatsen.”

Het is onaanvaardbaar dat de Verenigde Staten het broeikasprobleem niet aux serieux nemen, zeker daar zij de grootste vervuiler van de wereld zijn. Maarliefst 25 % van de wereldwijde CO2 uitstoot is voor rekening van de Verenigde Staten, die slechts vier procent van de wereldbevolking huisvesten.

Onder de leiding van De Roo is een petitie in het Europees Parlement rondgegaan die moet aansporen tot een consumentenboycot van Exxon-Mobil als een van de middelen om druk op de Amerikaanse regering te zetten om het Kyoto-verdrag te ondertekenen. Inmiddels hebben ruim honderd Europarlementariërs, waaronder Max van den Berg (PvdA), Lousewies van der Laan (D´66) en Erik Meijer (SP), de petitie ondertekend. De Roo is op de top in Göteborg aanwezig en zal daar samen met Bianca Jagger een persconferentie geven over deze olieboycot die ondersteund wordt door Greenpeace Engeland. Greenpeace Nederland ondersteunt de actie helaas (nog) niet.

Zie ook: Boycot actie: Denk anders, tank anders! (17 mei 2001)