Erop of eronder voor Kinderpardon

Het is erop of eronder voor het Kinderpardon. Morgen stemt de Tweede Kamer over een motie van GroenLinks en ChristenUnie om de criteria voor het Kinderpardon eerlijker te maken, zodat het Kinderpardon niet langer een wassen neus is. Het is afhankelijk van de PvdA of de motie het zal halen.

De motie verzoekt het zogenaamde meewerkcriterium aan te passen. Dit criterium regelt dat kinderen pas een pardon krijgen als zij op eigen initiatief alles hebben gedaan om vrijwillig te vertrekken. De IND bepaalt of hieraan is voldaan of niet. Op het moment worden, vooral op basis van de zeer rigide toepassing van dit criterium, bijna alle aanvragen afgewezen. In 2016 kreeg tot nu toe slechts één kind een Kinderpardon.

Tweede Kamerlid Linda Voortman: “Het zou ontzettend mooi zijn als we de kerst in kunnen gaan met de gedachte dat we als Kamer de staatssecretaris de opdracht hebben gegeven om nu eindelijk werk te maken van een eerlijk Kinderpardon, waardoor kinderen die in Nederland zijn geworteld daadwerkelijk hier hun toekomst kunnen gaan opbouwen en deze kinderen niet onnodig uit hun omgeving worden gerukt.”