GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini waarschuwt voor denken op korte termijn in de relatie tussen de Europese Unie en Afrika. Namens de Europese Groenen is Sargentini dit weekend aanwezig bij de voorbereidingen voor de EU-Afrikatop die vanaf maandag plaatsvindt. “Afrika heeft veel meer aan relaties die op lange termijn houdbaar zijn, bijvoorbeeld door de zorgen dat de handel eerlijker wordt.” Sargentini wijst ook voor de steeds grotere rol die China in Afrika wil spelen.

Coherent beleid

Europa moet komen met een langetermijnstrategie, zegt Sargentini. “De focus ligt nu op de korte termijn. We moeten echter naar een model van eerlijke handel, van coherent beleid. Alleen zo kunnen we Afrika verder helpen naar zelfstandigheid.” Europa moet niet vergeten dat het afhankelijk is van Afrika op veel gebieden. “Denk maar aan zeldame grondstoffen, of aan steun voor een ambitieus klimaatbeleid op de klimaattop in Mexico volgende week”, legt Sargentini uit. “Europa heeft veel te winnen bij een goede relatie met Afrika.”

Afrikaanse mineralen

Afrika is rijk aan mineralen. Zo komt zeventig procent van het in Europa gebruikte kobalt (essentieel voor bijvoorbeeld batterijen) uit Congo en levert Zuid-Afrika zestig procent van het platina in de wereld. De opbrengsten verdwijnen vaak in verkeerde zakken. Sargentini constateert dat voor de corrupte leiders die een aantal landen in Afrika in haar greep houden er een ander Europees beleid nodig is: “We moeten voorkomen dat we deze corrupte leiders financieren. De opbrengst van Afrikaanse mineralen moet ten goede komen aan de bevolking.”

Chinese invloed

Ook China mengt zich in de strijd om toegang tot de zeldzame mineralen. Sargentini: “China heeft voet op Afrikaanse bodem gezet en dat is te merken. Europa en China ellebogen om de gunst van Afrika.” China verleidt Afrika met de bouw van wegen en voetbalstadions en heeft hier veel geld voor over. In ruik daarvoor wil China mijnbouwconcessies. “Er kleeft echter een gevaar aan voor Afrika. Het risico bestaat dat China Afrika leegrooft en haar inwoners met lege handen in armoede blijft leven”, aldus Sargentini.