In het maartnummer van Milieudefensie Magazine formuleerde redacteur Marcel Ham tien argumenten om in het referendum op 1 juni tegen de Europese Grondwet te stemmen. Kathalijne Buitenweg is een van vier mensen die reageert op dit artikel.

“Eerlijk is eerlijk, als je de grondwet afzet tegen de huidige praktijk in Europa, dan is er met dit verhaal veel te winnen. Om te beginnen wordt Europa er democratischer op: het Europarlement krijgt meer te vertellen, met name over asiel, justitie, sociale onderwerpen en, heel belangrijk, over de torenhoge landbouwuitgaven. Instemmingsrecht krijgt het parlement voortaan ook bij het afsluiten van internationale verdragen zoals, en dat zal andersglobalisten moeten aanspreken, handelsakkoorden.”

Deze zinnen heb ik niet van mezelf, maar van Marcel Ham. Hij publiceerde vorig jaar een genuanceerde beoordeling van de Europese Grondwet in het tijdschrift De Helling. Inmiddels is hij toegetreden tot het Comité Grondwet Nee. Daarbij heeft hij het journalistenpennetje kennelijk verruild voor de verfkwast van de activist. Want zijn artikel over de Europese Grondwet in Milieudefensie Magazine van maart staat vol demagogie en desinformatie. Zo probeert hij het democratische winstpunt van de grotere zeggenschap van het Europees Parlement over de landbouwwetgeving en -begroting weg te kalken door te stellen dat het parlement niet het laatste woord heeft over de meerjarenbegroting. Maar dat heeft het parlement wél.

Ham relativeert de winst van het Grondwetsartikel over dierenwelzijn door te suggereren dat de bio-industrie onder de wetten en culturele tradities zou vallen die de EU moet eerbiedigen. Te gek voor woorden. Als de reeds bestaande ‘culturele uitzondering’ zover zou reiken had de EU nooit het houden van kistkalveren kunnen verbieden.

Tenslotte rukt Ham een opmerking van mij over Wilders en de rechtsstaat uit zijn verband. Een nee tegen de Grondwet brengt Wilders niet meteen aan de macht. Maar feit is wel dat de Europese Grondwet, met haar bindende grondrechten, een welkome verdedigingslinie vormt tegen drieste voorstellen om mensen langdurig preventief op te sluiten bij de geringste verdenking van terrorisme. De rechtsstaat zou ook milieubewegers ter harte moeten gaan, want in het huidige politieke klimaat zit je zo in het verdachtenbankje.

Kathalijne Buitenweg is europarlementariër voor GroenLinks

artikel Marcel Ham in Magazine Milieudefensie